A la grenya amb França: per si no tinguéssim ja prou problemes al sud amb Algèria, que està certament enfadada amb la nova actitud|postura espanyola sobre el Sàhara Occidental i ens ho farà pagar quan calgui parlar de gas, ara li posem condicions en l'energètic a França: pel que sembla, i sempre segons la ministra de Transició Ecològica, Espanya no contribuirà amb electricitat aquí generada a què França pugui "fabricar hidrogen rosa" No saps què és aquest hidrogen? Ara t'ho expliquem.

De colors

De l'hidrogen verd, de segur, portes sentint parlar des de fa mesos: és, en concret, el que es produeix amb electricitat generada mitjançant sistemes de producció considerats nets i, precisament, allà és on és el dilema. A Espanya, els sistemes de generació que es consideren nets no són els mateixos que a França o en la resta d'Europa. Aquí, es consideren com a tals els sistemes fotovoltaics, els aerogeneradors i els desenvolupaments hidràulics. N'hi ha algun més com, per exemple, l'energia geotèrmica o la mareomotriu, però són marginals. Sobre el biogàs, també hi ha cert debat. I és tan enverinat que ens deixa lluny d'aprofitar tot el nostre potencial. I a Europa? A Europa, a més de tot el citat|esmentat, es consideren també sistemes nets de generació d'energia les centrals nuclears i el gas natural, però aquí no ho veiem així. Per als francesos, per tant, l'hidrogen que es genera a partir de les centrals nuclears és, per tant hidrogen verd. A Espanya, el Govern ho veu d'un altre color: rosa, en concret.

Tipus d'hidrogen

L'hidrogen (que en realitat és incolor) es genera com a subproducte en pràcticament tots els processos industrials i es considera d'un color o un altre en funció de l'origen de l'energia que es fa servir en els esmentats processos. Així, per exemple, la gasificació del carbó produeix hidrogen negre i l'oxidació parcial del gas natural o el petroli genera hidrogen gris. Els processos d'electròlisi en què intervé electricitat d'origen no renovable produirien hidrogen groc i l'hidrogen blau procediria de la gasificació de carbó o l'oxidació parcial de gas natural i petroli sempre i quan en el procés participin sistemes de captura de CO2. Existeix també l'hidrogen turquesa, que procedeix de la piròlisi del gas natural, l'hidrogen verd, que es genera –segons el Govern d'Espanya- quan s'utilitza electricitat d'origen eòlic, hidràulic o solar i, també, si procedeix d'instal·lacions en les quals es crema biomassa o biogàs, encara que sobre aquest particular hi ha debat. L'hidrogen rosa procedeix de processos d'electròlisi desenvolupats en centrals nuclears i, si bé és cert que a Espanya ho considerem d'aquest color, a França no és així: allà, recorrent al dit per la UE, el consideren verd.

LosColoresdelHidrogeno 768x514

A França continuaran produint electricitat nuclear

França, a diferència d'Espanya, no exclourà els sistemes de producció d'energia nuclear del seu nou paradigma energètic. De fet, les centrals nuclears són allà peça clau del nou sistema que estan construint però, ara, tenen moltes centrals tancades i importen electricitat d'Espanya. El seu pla és construir nous reactors i aprofitar l'hidrogen que produiran els que es construeixin i els que ja funcionen per reduir l'ús de petroli i carbó. Espanya, que ven electricitat a França, no permetrà que aquest fluid –això ha dit Teresa Ribera- s'utilitzi per produir un hidrogen que, aquí, és vist per l'actual Govern d'Espanya com a rosa i allà es considera verd: "el que no estem disposats a fer és suplir la demanda d'electricitat domèstica perquè estiguin utilitzant les seves plantes per produir hidrogen. Això seria una bogeria", considera Ribera. Veurem en què queda l'assumpte i quin efecte tenen les pròximes eleccions sobre la percepció del color de l'hidrogen.