El Departament de Salut promourà l’aigua a través de fonts i regularà els aliments i les begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT). Ho farà a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que ha entrat en vigor aquest 20 de febrer.

CTN2HOJLVRH65F7WCI3BLMGTAM
 

Menys sucres i més fibra

Aquesta instrucció impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla per a la Promoció de la Salut a través de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS), marca els criteris alimentaris i nutricionals per a aliments i begudes envasats. En aquest sentit, prioritza els productes amb menys quantitat de sucres afegits i sal, quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic (greixos insaturats).

Millorar l’oferta de menjar als centres sanitaris

L’objectiu és garantir que l’oferta disponible d’aliments i begudes de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors laborals o oberts a acompanyants de persones ingressades, sigui adequada i contribueixi a una alimentació saludable i sostenible. En relació amb els aliments sòlids, es recomana donar prioritat, com a mínim en el 75% de l’oferta a la fruita (fresca, dessecada, en suc o envasada), les hortalisses envasades, en suc, puré o brou), la fruita seca, els entrepans i sandvitxos, la llet, els iogurts

En relació amb les begudes, s’assenyala que cal garantir el subministrament d’aigua de la xarxa d’abastament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. En aquest sentit, es recomana que sigui accessible fora de les màquines. Pel que fa a la resta de begudes es vol fomentar el consum de begudes calentes en les quals es pugui regular el contingut de sucre fins a un màxim de 7,5 grams i les begudes refrescants sense sucres afegits. Els aliments saludables, en tots els casos, han de tenir major visibilitat que la resta.

Celiaquia

La instrucció  també marca que en l’oferta de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors s’incloguin sempre algunes opcions d’aliments aptes per a persones amb celiaquia, que siguin fàcilment identificables amb la indicació “sense gluten” o amb el símbol de l’espiga de blat barrada.