Catalunya és un dels principals territoris productors d’oli de qualitat de la Península Ibèrica i del Sud d’Europa i, al voltant, d’aquest producte ancestral, existeix des de fa dècades una potent i tecnificada indústria exportadora. Ara, per donar encara més valor a l’oli de qualitat que es produeix a Catalunya, la Generalitat ha creat uns premis que volen reconèixer els millors olis d’oliva verge extra elaborats a Catalunya, i, així mateix, seleccionar els més destacats considerant les característiques sensorials que presenten, com a manifestació dels seus elevats atributs. Tot plegat s’activa en un moment complicat pel sector, donat que la pujada de preus ha comportat una reducció del consum que pot arribar fins i tot a generar canvis en la dieta.

Participants i les condicions
El premi es pot concedir a qualsevol empresa productora, envasadora i/o comercialitzadora degudament inscrita en el Registre d’indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), si escau, que tingui la seu social a Catalunya, sigui quina sigui la forma jurídica i sempre que les oliveres estiguin ubicades també a Catalunya.
Per poder-hi participar, els olis que es presentin hauran de complir amb els requisits que estableix el Reglament delegat (UE) 2022/2104 de la Comissió, de 29 de juliol de 2022, relatius a aquest producte. Els que no estiguin degudament etiquetats o aquells que en l’etiqueta continguin termes que no s’ajustin a la normativa vigent no seran admesos. Els olis presentats als premis seran avaluats per uns jurats constituïts amb aquesta finalitat. Hi haurà un jurat per a les categories de tast, constituït per les persones tastadores del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. Un altre jurat serà l’encarregat dels premis al millor embalatge i estarà compost per un/a representant de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de Barcelona Centre de Disseny i un/a representant de l’Associació Clúster del Packaging. Finalment, el jurat dels premis al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica estarà compost per un/a representant de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, un/a representant de la Fundació Alícia i un/a representant del sector de la restauració.
Promoció
La creació d’aquests premis és un dels compromisos assumits pel Departament d’Acció Climàtica mitjançant el Pla d’acció de l’oli d’oliva 2024-2026 per donar suport al sector. El Pla inclou un total de cinc eixos i vuit accions que han de servir per assolir-los. En l’àmbit de la promoció de l’oli, es vol donar a conèixer l’excel·lència de l’OOVE català mitjançant l’organització d’aquests premis de l’oli de Catalunya i, així mateix, amb l’elaboració d’una guia dels millors olis i la celebració de la gala Nit de l’OOVE Català. En aquest camp, també s’inclou la divulgació de beneficis socials i mediambientals d’aquest tipus d’oli fent difusió quantitativa i concreta a través de fires, campanyes de publicitat a llocs públics, notícies, ràdio, etc., sobre l’impacte positiu que les oliveres tenen en el medi ambient. A més, per als més joves es divulga per mitjà de les xarxes socials i es duen a terme actuacions adreçades a les escoles i instituts.