La filtració massiva contra Facebook que es va produir fa dos dies va afectar un total de 500 milions d'usuaris d'aquesta xarxa social. Els números de telèfon i les dades personals de tots ells es van publicar en un fòrum de hackers de baix nivell. En el cas d'Espanya, van ser 11 milions els comptes piratejats, tanmateix, encara hi ha usuaris que desconeixen si formen part d'aquest grup. 

Com puc saber si m'han piratejat el compte?

Segons ha explicat Portaltic, els usuaris de la plataforma a Espanya poden comprovar si el seu compte i adreça de correu electrònic associada han aparegut en la filtració seguint uns senzills passos. 

Per a poder fer la consulta els interessats han d'accedir a la pàgina web Have I Been Pwned? (he estat enganyat?), on es recopila de forma actualitzada la informació de les principals bretxes de dades de serveis d'Internet. 

La base de dades de Facebook filtrada el passat 3 d'abril ja s'ha afegit al seu llistat i, per tant, ja hi ha informació disponible sobre qui ha estat afectat. 

Els usuaris només han d'introduir a la pàgina principal del web la seva adreça de correu electrònic, i, a continuació, el servei els informarà si algun compte associat a aquesta adreça de correu ha aparegut en alguna filtració massiva de dades, inclosa la de Facebook.

 

Facebook usuario filtración datos / Austin Distel UnsplashUsuari al seu perfil de Facebook / Austin Distel Unsplash

Quines dades s'han filtrat?

La pàgina de ciberseguretat especifica quins han estat els serveis afectats per les filtracions, la data d'aparició de la bretxa de dades a Internet i quin tipus de dades han estat els afectats. 

En el cas de l'última filtració a Facebook, s'incloïen noms, números de telèfon, identificadors de Facebook, dates de naixement, biografies i, en alguns casos, adreces de correu electrònic.

On s'han publicat les meves dades?

Aquest portal web també informa sobre si aquestes dades personals no només s'han filtrat sinó si també s'han publicat en fòrums gratuïts, el que els torna encara més accessibles per cibercriminals. Aquestes dades es denominen pastes.

Facebook, una de les baixes del Mobile

Precisament, Facebook és una de les empreses que ja ha confirmat que no participarà al Mobile World Congress (MWC) a causa de la pandèmia de la Covid. Segons va explicar la companyia nord-americana en un comunicat, la seva política de prevenció de riscos i protecció de la salut desaconsella anar a fires presencials fins passat el mes de juny a causa de la Covid.

Tot i això, la companyia té previst explorar l'opció de participar virtualment en la fira. L'edició de 2021, que tindrà lloc a Barcelona del 28 de juny a l'1 de juliol, comptarà amb una plataforma virtual que garantirà l'accés en línia al MWC. 

 

Imatge principal, usuari accedint a Facebook des del seu telèfon intel·ligent / Solen Feyissa  Unsplash

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat