Potser no t'ho has plantejat mai però hauries de saber que molts serveis que permeten que qui t'envia un correu electrònic rastregi el que fas amb ell. Programes que informen el remitent de quan has obert un correu en concret, en quins enllaços has fet clic, el dispositiu des del qual ho has llegit o la teva ubicació en aquell moment. Es tracta d'actes clars d'invasió en la teva privacitat perquè tu no has concedit cap consentiment a l'emissor perquè pugui obtenir de tu cap d'aquestes dades. Inquietant, veritat?

Com funciona el rastreig

Hi ha dues maneres per rastrejar correus aliens. Una d'elles és a través d'un programari de seguiment que adjunta una imatge diminuta anomenada tracking píxel. L'altra, funciona mitjançant un enllaç en què es pot fer clic per a així veure el contingut de l'email. Ambdues opcions, per un mètode o un altre, informaran a l'instant el remitent dels detalls del receptor abans referits.

La bona notícia

Després de saber que qualsevol persona amb mala intenció pot estar aconseguint informació privada i valuosa teva, et recomanem que no t'alarmis perquè ara veurem què es pot fer per impedir que això succeeixi. Perquè es pot impedir.

Existeixen mètodes manuals que ens permetran saber si ens estan intentat rastrejar però el cert és que per poder dur-los a terme cal tenir certa familiaritat amb l'ús intensiu dels correus electrònics i, a més, no sempre són del tot fiables. Per això, el millor és realitzar aquesta detecció de manera automàtica gràcies a aplicacions gratuïtes existents que estan a l'abast de qualsevol.

La més coneguda de totes probablement sigui Ugly Email. Una extensió que et permet veure dels que vas rebent estan intentant quins correus ser rastrejats. És una extensió que només funciona amb els navegadors Chrome i Firefox i sempre per a Gmail.

Ugly Email et permet detectar i impedir el seguiment dels correus electrònics i, fins i tot, pot arribar a indicar quin servei està utilitzant qui t'envia l'email per rastrejar les teves dades.

Quan hagis instal·lat l'extensió al teu ordinador, cada correu que hagis rebut i hagi tractat de ficar-se on no el demanen, mostrarà en un costat de l'email la icona d'un ull per advertir-te que el remitent pretenia rastrejar-te. Una informació molt útil que va unida a la tranquil·litat que et suposarà poder obrir el correu en qüestió ja que Ugly Email haurà impedit que la teva informació arribi en cap moment a qui tractava d'espiar-te.

Qui tracta de conèixer si has obert un correu o quan exactament ho has fet, pot voler saber res més que aquesta dada –un familiar, un amic o un cap–, la qual cosa ja per si mateix és una intromissió intolerable. El problema és que en moltes altres ocasions, pots rebre correus de tercers (empreses o particulars) que busquen des d'emmagatzemar més dades sobre tu, fins a facilitats per realitzar-te atacs de phishing en un futur i així provar d'estafar-te.

Per això, no dubtis en intalar Ugly Email al teu ordinador i et deslliuraràs d'una preocupació innecessària. El pots instal·lar per a Chrome des d'aquest enllaç i per a Firefox des d'aquí.

Una altra opció

Tan vàlida, senzilla d'instal·lar i efectiva en el seu ús és l'extensió PixelBlock, el funcionament de la qual és molt similar al d'Ugly Email i que pots instal·lar des d'aquest enllaç per a Chrome. No compta amb versió per a Firefox. Si vols, prova ambdues i queda't amb la que més et satisfaci. O combina-les si creus necessari redoblar la teva privacitat perquè no són incompatibles.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat