Avui, 1 de febrer, es celebra el Dia Internacional del Canvi de Contrasenya, una data escollida per les empreses de ciberseguretat per conscienciar-nos de la gran rellevància que té utilitzar els diferents serveis que ofereix internet de la manera més segura possible.

Perills com el que suposa la recent filtració de gairebé 800 milions de correus electrònics i més de 21 milions de contrasenyes mostren la importància d'escollir les claus adequades per protegir la nostra privacitat als espais virtuals d'internet en els que hem d'identificar-nos com a usuaris dels seus serveis.

Malgrat que les companyies de ciberseguretat porten molts anys advertint de l'escassa cura que els usuaris presten a l'hora de generar les seves contrasenyes, el cert és que els errors continuen repetint-se, facilitant així la feina als qui es dediquen a intentar tirar pel terra la nostra seguretat i aconseguir així les nostres dades més personals.

Per això, t'oferim deu senzills consells perquè modifiquis les contrasenyes dels serveis a què estàs subscrit i no hagis de tornar a preocupar-te sobre si ho estàs fent bé o no.

El primer que pots fer és entrar en la pàgina web The Password Meter i introduir les teves contrasenyes per conèixer si aquestes són segures i en quins aspectes podrien millorar. És tan senzill com útil i immediat. A partir d'allà, tingues en compte les següents recomanacions i les teves contrasenyes sortiran, sens dubte, reforçades del tot.

1. La contrasenya hauria de tenir almenys 8 caràcters però es recomana que la seva extensió s'aproximi aproximadament als 15 caràcters. Com més caràcters, més difícil serà descobrir-ne la clau.

2. La combinació de majúscules, minúscules, números i símbols del teclat augmenten la seguretat.

3. La utilització de paraules en altres idiomes diferents al català o el castellà no aporta res d'extraordinari, ja que els qui es dediquen a hackear compten amb sistemes que incorporen diccionaris en multitud d'idiomes.

4. No sempre resulta fàcil recordar una contrasenya llarga que contingui una bona combinació de lletres, números i símbols, per la qual cosa, es recomana que aquesta combinació signifiqui alguna cosa per l'usuari.

5. Una altra mesura recomanable és la d'escriure la contrasenya al teclat més de deu vegades consecutives a fi de gravar més fàcilment a la memòria tant el seu contingut com la seva seqüència del tecleig.

6. Evitar compartir contrasenyes amb persones de confiança o participar en converses en les quals es tracti sobre el mètode utilitzat per generar-les.

7. Si comparteixes un ordinador o una tablet amb persones del teu entorn, s'aconsella crear diferents comptes d'usuari perquè així no sigui cap altra persona la que per distracció posi en perill la teva privacitat.

8. Crear contrasenyes úniques per a cadascun d'aquells serveis especialment sensibles com la banca electrònica, el correu electrònic o les xarxes socials.

9. Així mateix, en aquests comptes més importants, convé utilitzar la verificació en dos passos que ofereixen molts serveis a internet. Allarga una mica l'accés en el lloc web però multiplica exponencialment la seguretat.

10. Si prefereixes no haver de memoritzar les teves contrasenyes, pots utilitzar un gestor de contrasenyes que et permet no haver de recordar les teves claus i incrementa la teva seguretat. Existeixen nombrosos serveis disponibles i molts d'ells són gratuïts.

Finalment, si encara no estàs convençut de la idoneïtat d'augmentar la teva seguretat referent a les contrasenyes, entra en aquest web i comprova en un instant si algun dels teus correus electrònics ha estat compromès.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat