Som usuaris de tants serveis a internet que –tret que no fem cas dels experts quan recomanen no repetir contrasenyes– ens veiem obligats a recordar o a emmagatzemar massa claus personals. També hi ha disponibles els gestors de contrasenya, que cada vegada són més populars, però no sempre d'ús senzill per a l'usuari mitjà.

Per això, la recent aprovació de WebAuthn per part del World Wide Web Consortium (W3C) és una magnífica notícia per a qualsevol que navegui per internet.

Què és WebAuthn

És un nou sistema d'autenticació amb què se substituirà el clàssic ús de les contrasenyes. WebAuthn permetrà als usuaris dels serveis iniciar les sessions a través d'un autenticador en lloc d'una contrasenya.

WebAuthn habilitarà l'entrada a una aplicació o a una web a través de les claus biomètriques que ja coneixem, com els sensors d'empremtes, els reconeixements facials o d'iris, les claus de seguretat USB o dispositius mòbils com un telèfon o un smartwatch.

WebAuthn és un nou estàndard que s'implementarà a tots els navegadors, els llocs web i les apps gràcies que ha estat aprovat pel World Wide Web Consortium i la Fast Identity Online Alliance (FIDO, la sigla en anglès).

Cal destacar que el nou sistema no només suposarà que la usabilitat d'internet millori per a tots nosaltres sinó que, alhora, la seguretat augmentarà de manera considerable. Perills com el temut phishing es reduiran o simplement passaran a millor vida. Així mateix, els virus del tipus keylogger (que detecten el que escrivim al teclat) deixaran de ser un maldecap. Així doncs, la bona notícia en aquest cas és doble: comoditat i seguretat.

Quan arribarà WebAuthn

Sistema operatius com Windows 10, Android i Chrome OS, entre d'altres, ja estan praparats per posar-se a caminar amb WebAuthn. Els navegadors Chrome, Safari, Firefox i Edge, també. Per tant, l'arribada del nou sistema d'autenticació està a punt d'arribar com ja es va demostrar amb el fet que Dropbox s'hi sumés el 2018 i Microsoft el seguís.

Però no sembla senzill que els milions de serveis que formen part de l'ecosistema d'internet es decideixin a deixar enrere d'un dia per l'altre la fórmula clàssica d'usuari i contrasenya i s'espera que la seva implantació sigui gradual.

En tot cas, els experts no tenen cap dubte que WebAuthn ha arribat per quedar-se i que tant la comoditat com la seguretat d'usuaris i empreses en sortiran beneficiats ben aviat. Serà l'adeu definitiu a la molèstia de les contrasenyes.