És freqüent que sovint et truquin al telèfon –sobretot al mòbil, que és amb diferència el que més s'utilitza avui dia– des d'un número de telèfon que no tens registrat a l'agenda del mòbil i que no et sona de res. En altres ocasions, reconeixes haver rebut repetidament trucades des d'aquest mateix número i no has volgut contestar mai. Moltes vegades t'agradaria saber qui és que truca sense agafar la trucada però no saps com esbrinar-lo.

Fa un parell de mesos dedicàvem un article sobre tot el que cal saber per fer trucades ocultes, però en aquesta ocasió provarem d'ajudar-te perquè sàpigues com identificar d'on provenen les trucades que reps des d'un número reconeixible però desconegut.

La major part d'aquests números que no identifiques provenen de companyies de vendes, de màrqueting i, fins i tot, en alguns casos de possibles fraus. No fa tant aquesta classe de trucades provenien de números ocults però des de fa uns anys la legislació espanyola prohibeix que les trucades comercials provinguin des de números ocults, encara que hi ha empreses que encara ho fan. Llavors, es pot saber qui està trucant? No sempre, però afortunadament existeix la possibilitat de contrastar la procedència de molts números.

Tres llocs web

  • Listaspam

Probablement sigui el web més conegut d'entre els que ofereixen aquesta classe de servei. Disposa d'una base de dades molt gran i no t'exigeix que et registris com a usuari per poder utilitzar-la. Hi podràs consultar números espanyols però també llatinoamericans. Si el número que busques no apareix entre els que tenen a la base de dades, pots afegir-lo perquè si hi ha més usuaris que ho fan passi a formar part dels seus registres com a potencial font de spam.

  • Tellows

El funcionament de Tellows és semblant al de Listaspam. Té un cercador de números on es poden trobar comentaris d'altres usuaris que han deixat les seves impressions sobre l'experiència que han tingut amb un número en concret. Però a més, té una altra funcionalitat que anomenen mapa tèrmic l'objectiu del qual és saber a quins llocs s'han produït un major nombre de trucades no desitjades o estafes. En el cas de Tellows, a més de la versió web podem aconseguir les seves apps, tant a iOS com a Android. A més de la detecció de la procedència de molts dels números que et puguin trucar, té la funcionalitat de bloquejar-los si així ho vols.

  • Infotelefónica

És un lloc web que té una comunitat d'usuaris molt activa com a principal reclam, però a més del cercador de números que tenen aquesta classe de webs, ofereix la possibilitat de compartir el tipus d'experiència que es té amb un número a través de la qualificació del mateix segons aquests tres criteris: seguretat, neutralitat i toxicitat.

I una aplicació

  • Truecaller

És una app que està disponible en iOS i Android i l'únic que hauràs de fer per gaudir del seu servei de reconeixement de trucades és descarregar-te-la i registrar-te. Té milions d'usuaris a tot el món i t'adverteix a la pantalla del teu mòbil si el número des del qual et truquen es tracta de spam telefònic.

Finalment, només ens queda recordar-te que en aquest article que publicàvem fa unes setmanes et mostràvem una sèrie de recomanacions per frenar les trucades abusives de les teleoperadores.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat