IBM, l'empresa que molts consideren la veritable responsable (fins i tot més que Microsoft) de la informàtica tal i com avui la coneixem acaba d'anunciar en desenvolupament d'un "prototip de xip" amb un funcionament "similar al del cervell humà" que convertiria els sistemes d'IA generativa en eines energèticament eficients.

f.elconfidencial.com original 94a a38 c1d 94aa38c1d228068e76e8aa83be51ce15
 

Per què l'eficiència és un problema?

L'IA generativa necessita d'enormes centres de dades, instal·lacions que són intensives en consum d'energia i que, per tant, generen un volum d'emissions inassumible (segons molts) en l'actual context de canvi energètic. És necessari, per tant, desenvolupar sistemes capaços de funcionar amb menys energia i IBM s'hi ha posat.

El cervell sí que és eficient

L'elecció d'un esquema de funcionament similar el del cervell humà no és casual, ja que aquest, segons explica l'investigador Thanos Vasilopoulos del laboratori IBM de Zürich, el cerbero humà és molt més eficient que qualsevol ordinador perquè obté "rendiments notables consumint quantitats mínimes d'energia". A diferència dels xips convencionals, que emmagatzemen informació de forma digital, el nou xip d'IBM incorpora components analògics capaços d'emmagatzemar diversos números i no només zeros i uns. Traslladar la idea a un context de producció no és senzill, ja que els materials que es necessitaran i els processos de producció són més cars i complexos que els dels xips convencionals. Amb tot, és un primer pas.