La tardor inusualment càlida que hem viscut fins fa pocs dies no és cosa de broma: en el Baix Segrià (Lleida) i el Baix Cinca (Osca), zones fructícoles per excel·lència, diferents fruiters han florit aquest mes. Es tracta, expliquen especialistes com Óscar Moret, responsable del sector de la fruita en el sindicat agrari UAGA, d'un procés de refloració, però inquieta, perquè podríem estar davant d'una campanya complicada amb collites fallides i menys aliments frescos als supermercats.

Flors fallides
Les flors que broten aquests dies seran fallides i es perdran perquè no es pol·linitzen. De fet, Moret avança ja que cauran amb la primera gelada, però facilita també una altra dada: els presseguers no han tirat els fulles aquest any i ha estat necessari utilitzar un producte que fa que es desprenguin de l'arbre per poder realitzar la poda. L'esmentat producte no té efectes negatius sobre la planta ni sobre els fruits que es colliran a l'estiu, però incrementa els costos en un sector, el de l'agricultura, ja molt castigat per la pujada dels carburants i altres matèries primeres.
Fa falta més fred
Els fruiters, si el que es desitja obtenir és una producció normal, necessiten cada any d'un mínim de 450 hores de fred i, de moment, a la Vall de l'Ebre no hi ha hagut gelades, quan el normal és que les primers arribin l'octubre i el novembre. Si el fred acaba arribant a la primavera, com va passar durant la campanya del 2022, els danys sobre la collita seran abundants. Com ens afectarà els consumidors? De moltes maneres: hi haurà menys fruita, serà més cara i, el pitjor de tot, hi haurà menys ocupació a les zones fructícoles, que tornaran a passar un any complicat.