Hi ha un còmic, titulat Paracuellos i obra del gran Carlos Giménez, que retrata la difícil Espanya de la postguerra des dels ulls d'aquells nens que van viure, en hospicis i inclou una frase que sempre m'ha encantat: "Em demano el pioc". De fet, no és més que una cosa que hem fet tots en algun moment quan, menjant fruita i sense haver-hi bastantes peces per als que estiguessin a la taula, hem volgut deixar als petits de la casa el més agradable a la vista. La meva àvia, que aquest 29 de novembre hagués complert 96, ho feia i jo ho he fet també algunes vegades però, en aquell còmic, qui el deia ho feia per simple necessitat. Ara, en concret des de fa gairebé tres anys, una empresa de Lleida anomenada Talkual ha trobat, precisament, el seu model de negoci en tota aquesta fruita que es rebutja per la seva forma o les marques que l'enlletgeixen.

Naturalment imperfectes

És el seu lema i resumeix bé el que fan perquè la fruita de veritat no és tan perfecta i harmònica en les seves proporcions i aspecte com la que trobem en els lineals dels supermercats. Juntament amb aquestes pomes, prunes, peres i préssecs de formes gairebé idèntiques i sense màcules visibles, els nostres camps produeixen tones de fruita que no compleix els requisits estètics cada vegada més estrictes que imposen els majoristes i que, normalment, acaben en les plantes de concentrats i cremogenados amb els quals s'elaboren sucs, compotes i melmelades. Això, clar, si hi ha sort, perquè altres vegades, simplement, es destrueix. Ara, Talkual compra tota aquesta fruita i verdura imperfecta i la comercialitza en capses que arriben directament al consumidor.

Gairebé un milió de quilos

Durant els gairebé tres anys que porten treballant, a Talkual han comercialitzat 825.000 kg de fruita i verdura d'estètica no convencional. Ho fan en capses que es poden comprar en la seva pàgina web i que arriben directes a domicili: la de 7 kg surt per 19,95 euros, la de 10 kg per 24,95 i la de 15 kg, per 31.95. Amb la fruita i verdura fresques a preus cada vegada més alts als supermercats estem, sens dubte, davant d'una opció a tenir en compte.