Encara que no s'hagi estat a Alemanya, ni de bon tros conduït un cotxe per les seves carreteres, les seves Autobahn són conegudes a tot el món per una senzilla raó: els seus trams sense límit de velocitat. A part d'estar exemptes de creus a nivell i peatges, en aproximadament el 60% de les autopistes no hi ha un límit de velocitat establert (encara que es recomana no superar els 130 quilòmetres per hora en dies amb condicions climatològiques adverses, com pot ser pluja, neu o boira).
Porta sent així des dels anys 70, quan la conducció sense límit de velocitat es va començar a veure com un símbol de llibertat personal. De fet, el lema de l'ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, l'associació automobilística més gran d'Europa i l'associació més gran d'Alemanya) va ser: Freie Fahrt für freie Bürger (Maneig lliure per a ciutadans lliures).
Pesos pesants del sector automobilístic alemany, entre ells BMW, Mercedes-Benz i Audi, donen suport que no existeixi límit de velocitat en bona part sistema d'autopistes alemany, ja que ho veuen com a part de la seva identitat i valor econòmic. Es podria pensar que la taxa d'accidents seria superior a Alemanya que en altres països europeus o del món, però les estadístiques no menteixen.
La taxa d'accidents a Alemanya és similar a països amb límits de velocitat en autopistes
Segons les dades aportades per Alemanya, l'any 2020 hi va haver al voltant de 264 mil accidents amb ferits, dels quals 15 mil (menys del 6 %) van passar en autopistes. Per cada mil milions de quilòmetres recorreguts, moren ≈ 1,5 persones en autopistes, mentre que 4,7 ho fan en carreteres federals o regionals.
Però Això és molt o poc? Doncs si ho comparem amb altres països, la resposta és «depèn». A Àustria, país veí amb el qual comparteix l'idioma, hi ha 1,73 morts per quilòmetre davant les 1,74 morts d'Alemanya (segons les dades històriques). Tanmateix, a Bèlgica la xifra ascendeix a 2,07, i als Estats Units supera els 3,3. D'altra banda, a França s'acosta als 1,79, i al Regne Unit els 1,16.
D'aquestes xifres, es podria concloure que la taxa de mortalitat en autopistes alemanyes és similar a la dels països amb límits de velocitat. És millor que als Estats Units, però pitjor que al Regne Unit. Dades recents de EuroRAP (Programa Europeu d'Avaluació de Carreteres) apunten que hi ha de 31 a 34 morts per milió d'habitants; la mitjana|mitja a la Unió Europea és de 42 a 46 per milió.
Curiosament, a Espanya n'hi ha 35 per milió (el 10è país més segur de la UE), una estadística similar a la d'Alemanya. No obstant això, a les autopistes i autovies espanyoles hi ha un límit de 120 quilòmetres per hora per a turismes i motocicletes, 10 quilòmetres per hora inferior a la recomanació d'Alemanya.
A Alemanya, en els trams de concentració d'accidents, sí que existeixen límits que obliguen a mantenir una velocitat d'entre 80 i 130 quilòmetres per hora, depenent de la zona i les condicions climatològiques. I malgrat que els cotxes són cada vegada més ràpids, el país bavarès|bàvar no té intenció d'expandir el límit, ja que les dades apunten que els usuaris de cotxes elèctrics van més a poc a poc.