Els esdeveniments d'Apple sempre porten sorpreses, i la Keynote 2023 no anava a ser menys, amb la presentació del flamant iPhone 15, que ha irromput al mercat baixant els preus dels models anteriors, i en meitat d'una crisi de reputació després de les notícies que l'iPhone 12 emet més radiació electromagnètica de la que permet la normativa europea:

📡 Radiació de l'iPhone 12: què faig amb el meu telèfon ara?
 

Però potser una de les notícies més sorprenents ha estat la presentació dels primers dispositius d'Apple 100% neutres en carboni, és a dir, que fabricar-los ha generat tant carboni com s'ha retirat per altres vies, sent el balanç final de 0. Vegem tots els detalls!

La nova gamma d'Apple Watch és la punta de llança de la companyia en qüestions de sostenibilitat

Apple es va posar un repte: que per a 2030 tots els seus productes siguin neutres en carboni, incloent en aquest càlcul tota la cadena de subministrament global i el cicle de vida de cada dispositiu fabricat.

La nova gamma de l'Apple Watch Sèries 9 o SE d'alumini és el primer dels dispositius en complir aquests requisits. Lisa Jackson, la vicepresidenta de Medi Ambient, Polítiques i Iniciatives Socials d'Apple, ha dit que

"Hem aconseguit una important fita en crear el smartwatch més popular del món neutre en carboni, i continuarem innovant per respondre amb la urgència necessària al moment a què ens enfrontem".

Per aconseguir-ho, i segons han explicat en la nota de premsa del llançament, la companyia ha enfocat la qüestió centrant-se primer en la reducció de gasos amb efecte d'hivernacle en les 3 grans fonts del cicle de vida dels seus productes:

  1. L'electricitat que fa falta per fabricar-los: han fet ús d'energia 100% neta en la fabricació i ús del producte.
  2. Els materials dels quals estan fets: han fet servir un 30% de material reciclat o renovable per pes.
  3. El transport de components i productes: han prescindit de transport aeri en el 50% dels enviaments.

Aquestes tres mesures han servit per reduir les emissions de carboni de la fabricació de cada Apple Watch en un 75%. Una vegada aconseguit això, i per compensar el 25% restant de carboni que sí que s'ha emès a l'atmosfera, estan utilitzant "crèdits de carboni", és a dir, inverteixen l'equivalent en projectes de captura de carboni, com per exemple en la cura, protecció o regeneració dels grans ecosistemes boscosos al Paraguai o al Brasil.

I què passa amb l'energia necessària per carregar els seus productes?

A ningú no li passa desapercebut que si fabriques milions de dispositius que obliguen a consumir electricitat addicional a cada habitatge, en realitat, continues contribuint a generar gasos amb efecte d'hivernacle. Per a això, Apple s'ha compromès a invertir en projectes d'energia solar i eòlica per tot el món, igualant el 100% del consum elèctric estimat dels usuaris. Caldrà ser a sobre per comprovar que compleixin!

Altres iniciatives verdes d'Apple

La presentació de les noves iniciatives sostenibles d'Apple va portar algunes altres novetats, com que la pell desapareixerà de tots els seus productes. Per substituir-la en fundes, carteres MagSafe del iPhone o corretges de l'Apple Watch, a partir d'ara utilitzaran un teixit trenat anomenat FineWoven, una tela de sarga fabricada amb un 68% de materials reciclats després del seu consum.

A la companyia encara li falta molt camí per recórrer fins als seus objectius per a 2030, però a primera vista semblen compromesos i aquests primers passos són prometedors. D'aquí fins aleshores, està clar que part del hype i de les novetats que ens presentaran en cada nou esdeveniment tindrà a veure amb la sostenibilitat dels seus productes.


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.