Des que els telèfons mòbils han substituït la majoria de les càmeres de fotos, gràcies a les seves prestacions, que cada cop són millors, a l'hora d'obtenir imatges, la cursa dels fabricants de mòbils per oferir als seus potencials usuaris les millors càmeres ha estat constant. Ja no serveix que un dispositiu tingui una càmera davantera per als selfies i una altra de posterior, els mòbils més capdavanters compten amb tres lents posteriors, que combinades treuen unes fotos impensables fa no tant temps.

Però tot i així, l'assignatura pendent dels fabricants en el que a l'obtenció d'imatges es refereix continua sent la qualitat de les fotografies nocturnes.

En els dos últims anys, el sistema operatiu Androidté un mode nit que sí que ha servit perquè els qui tenen un mòbil amb el sistema operatiu de Google millorin la seva experiència d'usuari notablement. A més, en el cas del Google Píxel 3, la seva funcionalitat night sight ha suposat un avenç més molt important.

Tanmateix, la totpoderosa Apple encara es troba endarrerida en aquest aspecte, una cosa de què es queixen sovint les seves fans, malgrat que els iPhone són telèfons de primeríssim nivell. Tot apunta que amb la sortida dels nous iPhone –que es presentaran aquest proper 10 de setembre– i l'actualització del seu sistema operatiu a la versió iOS 13, hi podria haver una millora quant a les fotos de nit dels dispositius de la companyia de Cupertino, molt possiblement via maquinari. Però, en tot cas, caldrà esperar per saber si aquest salt qualitatiu arriba finalment.

Mentrestant, acaba de sortir al mercat de l'App Store una aplicació que sí que ofereix una millor qualitat en les imatges nocturnes. Es diu NeuralCam i el que fa és oferir aquesta millora amb l'ajuda de la intel·ligència artificial.

Neural iPhone

És una app l'ús de la qual està pensat exclusivament per quan l'usuari de iPhone faci fotos a la nit i funciona des del model iPhone 6 d'ara endavant. Això sí, cal tenir clar que per poder beneficiar-se de les propietats de la NeuralCam, es necessita que la càmera de l'iPhone estigui uns deu segon o poc més entre la captura de la imatge i el processament posterior que realitza NeuralCam.

Així, l'app captura diversos frames –entre vuit i dotze, normalment– en diferents resolucions i exposicions. Una vegada fet tot això, fusiona els frames utilitzant un algoritme d'alineació i així aconsegueix que qualsevol tremolor de la mà de qui la foto influeixi en el resultat final.

Finalment, l'aplicació posa en marxa el machine learning per il·luminar la imatge i també millora la foto reduint-ne el soroll i millorant la nitidesa.

Captures NeuralCam

Pots descarregar des d'aquí NeuralCam per un preu de 3,49 euros.