Adif, l'administrador d'infraestructures ferroviàries, continua en aquest el 2022 amb la implementació del programa de millora de l'arquitectura de balises digitals distribuïdes per la seva xarxa per controlar el posicionament dels diferents trens que la utilitzen via satèl·lit. El programa, denominat Railgap, es va activar el 2021 i forma part de la iniciativa europea Horizon 2020 que impulsa l'Agència de la Unió Europea per al programa espacial.

Centraments a les zones amb baixa densitat de trànsit o molta vegetació
Les accions actualment en curs se centren en la millora del posicionament dels trens i les balises virtuals en zones de baixa densitat de trànsit. Amb l'avenç d'aquest projecte, que s'estendrà fins a 2023, Adif vol desenvolupar un sistema per obtenir també dades exactes sobre els trens quan circulen per zones complexes, com|com a àrees urbanes o espais amb abundant vegetació. Les dades que emeten les balises s'envien a la xarxa europea de satèl·lits Galileu.
En què consisteix?
El mètode que utilitza Adif implica la recollida de grans quantitats de dades bàsiques del terreny a partir de trens comercials. Amb ells, els satèl·lits Galileu són capaços de crear mapes exactes amb el recorregut de cada comboi amb, explica Adif, "una fiabilitat i eficiència sense precedents en les operacions ferroviàries",
Railgap és una continuació dels treballs desenvolupats en el projecte Ersat GGC entre 2017 i 2019, en el que es va elaborar una metodologia estàndard per a la implantació de balises virtuals en línies ferroviàries, també amb l'ajuda dels satèl·lits Galileu.