El ‘Menut’, el segon nanosatèl·lit que el Govern posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura satel·lital compartida sense precedents que permetrà afrontar reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres. L’anunci d’aquesta infraestructura, creada i gestionada per l’empresa adjudicatària de la construcció, llançament i operació del ‘Menut’, Open Cosmos, s’ha fet aquest dimecres a París en el marc de la 73a edició de l’International Astronautical Congress, l’esdeveniment espacial més important del món, on Catalunya hi participa per primera vegada amb un pavelló propi.

El nanosatèl·lit català ‘Menut’, amb la Generalitat de Catalunya i l’IEEC com a impulsors, i el britànic ‘Mantis’, que es posaran en òrbita a finals d'aquest any, seran els dos primers dels 7 satèl·lits que integren la primera generació de l’OpenConstellation. La infraestructura incorporarà posteriorment nous lots de satèl·lits, a partir de les aportacions de membres actuals i de nous, amb l’objectiu d’arribar a un total de 25 satèl·lits amb la combinació de resolució espacial i espectral que requereix el mercat. La principal finalitat del Govern és de “projectar al món” l’estratègia NewSpace en un congrés amb 250 expositors i 6.500 participants d’arreu del món. Les onze empreses catalanes que participen en la fira a París són Compoxi, Fregata Space, Gutmar, isardSAT, Lobelia Earth, Kreios Space, Pangea Aerospace, Sateliot, Satellogic, SpaceSUR i Telstar.

El projecte OpenConstellation

El projecte OpenConstellation neix amb el propòsit d’esdevenir la infraestructura global i compartida de satèl·lits d’observació de la Terra més gran del món, amb satèl·lits aportats per les organitzacions espacials, països, institucions o empreses d’arreu que s’hi vulguin adherir, per posar les dades i la informació espacials al servei dels grans reptes mundials, com ara la transformació digital i el canvi climàtic. En aquest sentit, algunes de les principals organitzacions espacials d'Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits a la constel·lació.

Per la seva naturalesa d’infraestructura compartida, on els membres associats aporten els seus satèl·lits a canvi de l’accés a les dades de tota la constel·lació, el projecte OpenConstellation proporciona a governs, empreses i organitzacions l'equilibri adequat entre el pressupost que aquestes entitats es poden permetre dedicar-hi i el rendiment associat que necessiten obtenir-ne. La infraestructura es basa en tecnologies digitals avançades que Open Cosmos ha desenvolupat en col·laboració amb agències espacials i combina les últimes capacitats de telecomunicacions per satèl·lit amb els sensors d'observació de la Terra i les capacitats de processament de dades més avançades.

Abordar diferents reptes

Les dades processades dels satèl·lits de l’OpenConstellation estaran disponibles per a les agències i entitats associades, que podran accedir-hi i analitzar-les a través de la plataforma d'intercanvi de dades d'Open Cosmos, DataCosmos. Gràcies a aquestes dades, es podran abordar reptes com ara el seguiment de programes agrícoles, la detecció d'amenaces ambientals i la identificació de pràctiques mineres il·legals. Un dels objectius de l’Estratègia NewSpace de Catalunya és la cooperació internacional, així com la projecció i connexió de l’ecosistema català amb altres pols d’innovació de caràcter internacional. En aquest sentit, l’OpenConstellation suposa un entorn de col·laboració per promoure l’intercanvi de coneixement i l’associació tecnològica, enfortint les relacions entre agències governamentals i establint acords de política industrial en el sector espacial.