Al final, per a res: l'objectiu de reducció d'emissions de gasos contaminants que la Comissió Europea considera que ha de complir tots els països membres de la UE el 2030 no s'assolirà. El mínim legal del 55% fixat era excessiu. Ara, el desembre de 2023, la Comissió admet que, a tot estirar, s'assoliran reduccions del 51%.

fabrica emissions contaminacion - Pixabay
 

I això, si tots compleixen

La primera avaluació realitzada per la Comissió indica que si tots els països compleixen el que han programat, la UE en el seu conjunt es quedaria en una retallada del 51% el 2030 respecte a 1990, és a dir, lluny del 55% establert i més encara del 57% que la Comissió creu que s'assolirà si s'implementés correctament tota la legislació climàtica aprovada. Pel camí, Espanya (que és un dels països el govern dels quals més es vanta de complir els (ara es veu) mal programats objectius, ha tancat gairebé totes les seves tèrmiques de carbó, està plantejant-se tancar totes els seus nuclears i ha desmantellat un sector, el de la mineria del carbó, que donava feina a comarques senceres avui sumides en l'atonia econòmica.

Ara, límit 2050

Malgrat que la UE no està actualment encaminada a complir els seus objectius el 2030, a inicis d'any la Comissió Europea proposarà la meta de reducció per a 2040 -que s'espera rondi el 90 %- com a avantsala de la neutralitat climàtica a què aspira el bloc comunitari el 2050. A més, hi ha una altra dada negativa: el consum de renovables el 2030 no passarà del 39,3% i l'objectiu fixat era del 42,5%. També queda molt curta la dada d'eficiència energètica, on la implementació agregada planejada pels Estats membres portaria a una millora del 5,8%, davant l'11,7% marcat. En positiu, la Comissió destaca que la UE va "augmentant renovables, amb menys consum energètic i noves estratègies de diversificació de fonts de proveïment".