Bany de masses de Donald Trump entre els seus aquest diumenge a Dallas, Texas. L'Associació Nacional del Rifle (NRA), l'influent lobby armamentístic dels Estats Units, ha donat suport formal a la candidatura de l'expresident i presumiblement candidat novament del Partit Republicà a les eleccions presidencials del novembre. Durant la convenció anual de l'NRA, Trump ha ofert un viu discurs davant de la multitud que ha assistit a l'acte, en el qual l'exmandatari estatunidenc ha fet una aferrissada defensa del dret a portar armes de foc, contemplat a la Segona Esmena de la Constitució americana, i ha assegurat que aquest dret està en perill si es dona una nova victòria del Partit Demòcrata, generalment procliu a una regulació més estricta de les armes.

En aquest sentit, Trump ha fet una crida als amants de les armes que es reuneixen cada any a la convenció de l'NRA a què vagin a les urnes el novembre a defensar les seves postures a través del vot a la candidatura republicana. “La supervivència de la nostra Segona Esmena està sens dubte en joc en les eleccions. Volen destruir el nostre país. La Segona Esmena està sota setge, però amb mi no ho aconseguiran. Necessitem aquesta Segona Esmena, per a la nostra seguretat, per a caçar i per a totes aquestes coses. Perquè els dolents no deixaran les armes”, ha argumentat l'expresident.

“Hem d'aconseguir que votin aquells que tenen armes. No sé per què, però per alguna raó no solen votar. Potser és alguna forma de rebel·lió perquè són gent rebel. Però, siguem rebels i votem aquesta vegada”, ha demanat Trump, qui serà proclamat oficialment com a candidat del Partit Republicà en la convenció del partit al juliol, clamant en contra de l'abstencionisme. A més, durant la seva intervenció Trump va arremetre amb duresa contra el president estatunidenc, el demòcrata Joe Biden, amb qui tornarà a mesurar-se al novembre i amb postures més restrictives envers les armes, especialment els rifles d'assalt que tantes matances a escoles protagonitzen any rere any, així com contra Robert F. Kennedy Jr., fill de Bobby Kennedy i candidat independent que podria restar vots als altres candidats, a qui Trump ha qualificat de "desastre" i contrari a l'NRA.

CONVENCIÓ DE L'NRA associació nacional rifle eua estats units trump armes europa press
Convenció de l'NRA / Europa Press

L'NRA, un dels grups de pressió més poderosos del país, ha donat suport a la candidatura de Trump, a qui ja va ajudar amb 30 milions de dòlars durant els comicis del 2016, els que va guanyar. El lobby armamentístic ha lloat moltes de les mesures que va impulsar el mandatari republicà durant la seva presidència, com el nomenament de tres jutges conservadors per al Tribunal Suprem o la designació de les botigues d'armes com a negocis essencials durant la pandèmia.

Davant d'un Biden més restrictiu amb les armes

En contrast a les postures proarmes de Trump, Biden va impulsar que el 2022 s'aprovés en el Congrés, amb el suport de demòcrates i republicans, la llei de control d'armes més important de les últimes dècades, així com ha promès que intentarà prohibir els rifles d'assalt si aconsegueix una victòria en els comicis. Abans que Trump pronunciés el seu discurs, la vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, qui abandera els esforços de l'Executiu per a acabar amb la violència armada, va emetre un dur comunicat en contra. Harris va recordar unes declaracions que va fer Trump enguany després d'un tiroteig en una escola de Iowa. Llavors, l'expresident va dir que es tractava d'un incident “molt terrible”, però després va assegurar que calia “superar” els tirotejos i “mirar cap endavant”.

“Biden i jo ens hem assegut amb famílies que guarden dol, i la idea de dir-los que ‘ho superin’ és inacceptable. Joe Biden i jo estem treballant junts per a trobar solucions de sentit comú a aquesta epidèmia nacional, perquè creiem que els estatunidencs tenen dret a viure lliures de l'horror de la violència armada”, ha afirmat Harris. Davant les matances en escoles i centres comercials que es donen periòdicament als EUA, la postura de Trump ha estat sempre atribuir-los a un problema de "salut mental" dels assassins, descartant posar el focus sobre les armes, i argumentar que la millor forma de fer front "als dolents" és que hi hagi un "dels bons" també armat per defensar la gent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!