Ni en el Nottinghamshire neolític, ni a l'Astúries (o com s'anomenés) de fa 4.000 anys, ni a la Montaña Palentina prehistòrica: els primers en utilitzar el carbó per a una cosa que no fos fer dibuixos en parets vivien a l'actual Xina. Així ho indica un recent estudi publicat a Science Advances.

 20230726 on coalsecondary
 

Fa 3.600 anys

Els arqueòlegs responsables de l'estudi consideren que les primeres operacions mineres carboníferes de la història es van desenvolupar fa 3.600 anys al nord-oest de l'actual Xina, en concret a la regió de Xinjiang. Allà, a l'enclavament arqueològic de Jirentaigoukou, han identificat provisions de carbó i cendres que evidencien que el mineral s'utilitzava com a combustible. Era, a més, carbó bituminós (com el de la zona de Puertollano) que s'extreia regularment d'aflroamientos de més de 4 km situats als voltants del jaciment.

Per a què?

Els responsables de l'explotació eren un poble indoeuropeu, la Cultura d'Andrónovo, que es considera emparentada amb els pobles iranis. Com per a aquests, per a la cultura d'Andrónovo els cavalls eren sagrats i retien culte al foc i al Sol, al que s'adorava a Pèrsia sota el nom de Mitra. Van desenvolupar una notable metal·lúrgia del bronze i va ser, precisament, per a aquesta per a la qual van utilitzar el carbó. L'increment en la demanda d'energia i l'esgotament de la fusta disponible els van decidir a cremar aquelles pedres negres avui injuriades amb les que, a finals del XVIII, Europa i Amèrica van començar a convertir-se en el que són avui.