Ja fa dies que diem que estem en ratxa plujosa i molts pobles i ciutats de Catalunya ja porten cinc dies consecutius de pluja, des del passat dimarts. Bon homenatge al refrany "pel maig cada dia un raig" que tindrà corda com a mínim fins al divendres 24. El dibuix atmosfèric continua gairebé igual que fa cinc dies perquè la borrasca amb aire fred en altura del sud de les illes Britàniques està empresonada per un anticicló que no la permet avançar cap a l'oest.  A més, tenim vents humits de mar cap a terra que cada dia alimenten les nuvolades i es donen convergències de vents (xocs de vent) molt interessants per desenvolupar grans estructures tempestuoses com les que tindrem aquest diumenge. Precaució perquè algunes tempestes podrien ser violentes i anar acompanyades de fenòmens extrems, t'ho expliquem detalladament en el següent vídeo:

 

 

Tempestes violentes

La previsió del temps anuncia un diumenge inestable a la meitat oest de Catalunya i més calma a les comarques de Girona i Barcelona. Anem a pams. Matí de força sol arreu amb el permís d'alguns núvols baixos a la costa que s'aniran trencant amb el pas de les hores. L'escalfor del sol serà clau pel posterior creixement de nuvolades. A partir del migdia es formaran ruixats locals en punts de l'interior i el prelitoral, de moment poca cosa. L'enrenou més gros el trobarem després de l'hora de dinar i fins a la nit a les comarques de Lleida i Tarragona amb tempestes intenses acompanyades de calamarsades o fins i tot alguna pedregada i aparat elèctric, molta precaució! El vent bufarà del sud-est a la costa i algunes tempestes podrien deixar ventades fortes a Ponent i l'interior de Lleida. La temperatura pujarà un parell o tres de graus a les comarques de Girona, on el sol escalfarà més, mentre que es mantindrà sense grans canvis a la resta del territori.

Una DANA amb més xàfecs i tempestes

Dilluns arribarà un nou canvi de temps per l'arribada de la part davantera i més inestable d'una DANA o bossa freda en altura. Xàfecs i tempestes a dojo a la meitat nord i entre les comarques de Barcelona i Girona, sense descartar calamarsades. Dimarts els ruixats i les tronades quedaran més restringits a les comarques de Girona i del nord-est, sembla que de la Tordera cap amunt, encara per concretar. Dimecres tornarà a augmentar la inestabilitat amb ruixats i tempestes a moltes comarques, sobretot del centre, el Pirineu i la costa de Barcelona i Girona. A partir de dijous i divendres sembla que les precipitacions aniran lentament de baixada i cada dia que passi serien menys freqüents i extenses amb tendència a restringir-se al quadrant nord-est. La temperatura presentarà poques variacions tots els dies i l'ambient serà plenament primaveral i suau.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.