Austràlia és, des que a Europa es va decidir deixar d'explotar carbó a gran escala, un dels principals productors d'aquest mineral, però la previsió del govern australià és que el 2028 el país exporti liti per un valor proper a 13.000 milions de dòlars. Serà un import similar al del carbó que exportarà llavors el país, ja que s'espera que el volum sigui un 71% menor a l'actual.

La reputacion de la indústria minera a Austràlia
 

Exportador de matèries primeres

Austràlia és un dels principals productors i exportadors mundials de minerals del món i, així, el seu sector miner representa el 10% del PIB i ocupa de forma directa 242.800 treballadors amb un salari mitjà anual dels empleats ascendia a 100.000 dòlars. Només durant els primers sis mesos d'aquest any, s'esperen que el total de les exportacions de minerals que realitzi Austràlia assoleixin un valor de 315.000 milions de dòlars gràcies als preus internacionals del liti i el coure. El 2028, l'economia australiana podria ingressar fins a 15.000 milions de dòlars gràcies a les seves exportacions d'aquest últim mineral, clau per a la construcció de cablatge. Amb tot, el volum total de negoci de la indústria minera australiana serà inferior a l'actual aquell any i el seu valor s'acostarà als 200.000 milions de dòlars.

Hidrogen verd?

La previsible reducció del volum d'exportació de minerals per part de l'economia australiana tindrà greus efectes sobre l'economia i podria, fins i tot, disparar els nivells d'atur en un país en el qual gairebé mai no supera el 5%. Per això, el govern australià comença a pensar en la indústria de l'hidrogen verd com a solució, encara que de moment només hi ha propostes i, de moment, l'única alternativa seriosa en volum de negoci al carbó per a Austràlia és el liti, però no ho és en volum d'ocupació.