Avui, 13 d'octubre, finalitza la presentació de sol·licituds per participar a la tercera convocatòria de 250 places de bombers i bomberes de l’escala bàsica. És la tercera convocatòria consecutiva realitzada per la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), però en aquesta ocasió el Departament d'Interior l'ha acompanyada d'una campanya de publicitat titulada A prova de foc i amb un objectiu molt precís: promoure la inscripció de dones a la convocatòria. Per què? Per un motiu molt senzill: només un 2% dels membres del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya són dones. A mig camí entre la curiositat i la investigació, des de fa un parell de setmanes un petit equip d'ElNacional.cat hem volgut conèixer de ben a prop el perquè d'aquesta dada impactant anant a parlar amb les millors protagonistes: les bomberes. A més dels reportatges i entrevistes publicats arran d'això, avui presentem el treball final d'aquesta sèrie a la qual hem dedicat els darrers dies: Vull ser bombera, no princesa, un documental breu que posa l'èmfasi en per què fer-se bombera no hauria de ser una anomalia.


El reportatge, de gairebé vuit minuts de durada, pren el títol d'un conte infantil escrit per Carme Romero, bombera de primera del Parc de Cambrils, escriptora i autora de La Clàudia i el seu casc de bombera, un relat que aquesta bombera —la primera a quedar-se embarassada en la història del cos— va dedicar a la seva filla. Romero és una de les quatre protagonistes del treball, juntament amb Gemma Milian, Genciana Meneses i Laura Pou, totes tres bomberes en actiu als Parcs de Reus, Rubí i Cerdanyola del Vallès, respectivament. Els testimonis de totes quatre bomberes serveixen per teixir un relat coral en el qual es parla de tòpics, manca de referents femenins en la professió, estigmatització social, bretxa de gènere, masculinització de la figura de bomber en l'imaginari col·lectiu i, sobretot, de perquè tot aquest llast té menys poder que la voluntat individual de cadascú per fer realitat allò que es vol. En el cas de les quatre protagonistes, fer-se bomberes.

Vull ser bombera, no princesa és un treball de Pep Antoni Roig (direcció i guió), Marta Gambín (coordinació de continguts) i Marc Ortín (realització) que complementa el reportatge Dones bomberes: quan tenir una feina normal no és normal, de Marta Gambín i Roberto Lázaro, la primera peça d'aquesta sèrie documental en la qual senzillament hem volgut indagar amb profunditat, precisament, sobre per què l'any 2021 segueix semblant poc normal que una dona pugui tenir una feina normal com la de bombera. La menys normal de les feines normals que existeixen, potser, però una feina infinitament més normal que ser princesa.