La tremolor volcànica registrada en l'erupció de La Palma (Illes Canàries) ha augmentat en les últimes quatre hores, fet que indica la gran intensitat de l'activitat explosiva a les boques actives en aquest moment. Així ho ha assenyalat l'Institut Vulcanològic Canari (INVOLCAN) aquest vespre a través del seu compte oficial de Twitter. Segons aquesta nova informació, el volcà hauria entrat en una fase d'erupció encara més explosiva que la viscuda fins ara, emanant lava i gasos amb més energia. 

TUIT involcan

El director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha detallat que la lava transcorre per dues vies, una de les quals, situada al sud-oest, a Las Manchas, té "un moviment mínim", tan sols uns dos metres per hora, i en el comitè científic "dubten" que es reactivi.

L'altra és la que avança cap avall i que ja ha entrat al barri del Todoque, alimentada, a més, per la nova boca que es va obrir en la nit d'aquest dilluns (la novena) i va obligar al desallotjament dels veïns de Tacande, a El Paso. Morcuende ha explicat que el magma que surt d'aquesta nova boca és més fluid i troba "menys dificultats per a moure's" perquè ho fa sobre la bugada provinent del con principal.

El director tècnic del Pevolca ha concretat que la deformació acumulada de la superfície pròxima a la zona de l'erupció ascendeix als 25 centímetres, una "dada molt important per a demostrar la tensió" en la cambra interior del volcà i que "ens diu que continuarà havent-hi erupció", ha subratllat. "Mentre hi hagi deformació, estem amb un problema clar. Aquest és la dada fonamental", ha asseverat.
 

Lava al mar

Malgrat l'energia amb la qual el volcà expulsa lava, els experts creuen que no arribarà al mar fins d'aquí unes hores. Quan els rius de lava desemboquin en el mar la seva superfície a més de 1.000 graus evaporarà l'aigua marina de la superfície, fet que els experts no descarten que puguin acabar provocant alguna detonació inicial

Però més enllà del primer impacte entre la lava i l'aigua freda, que es pot esperar? L'aigua salada en entrar en contacte amb la lava provocarà una reacció química que generarà gasos àcids, compostos per àcid clorhídric i partícules de vidre que són perillosos per la salut de les persones i de l'ecosistema. 

Picor, coïssor i dificultats per respirar són alguns dels símptomes que poden provocar els gasos que emanaran del contacte entre la lava i el mar en les pròximes hores. Tot i que l'avenç de l'erupció s'ha endarrerit respecte a les previsions, el contacte amb el mar és gairebé segur. 

Davant d'aquest futur perillós per als ciutadans les autoritats demanen prudència als habitants de l'illa. Mantenir les distàncies i allunyar-se d'aquesta mena d'emanacions. Es tracta de gasos que no s'han de subestimar, però tampoc cal caure en la histèria, simplement mantenir les distàncies. 

 

Foto principal: una casa és envoltada per la lava a La Palma / Europa Press