Des del passat diumenge els habitants de l’illa de La Palma, a les Canàries, viuen pendents del nou volcà que s'ha originat a la Cumbre Vieja. Després d'estar molts dies en alerta per perill sísmic i volcànic, les prediccions s'han complert i no han estat suficient per evitar que centenars de persones es quedin sense cases, negocis i escoles. La lava segueix avançant i en les pròximes hores arribarà al mar, on es toparà amb una massa immensa d'aigua salada a una temperatura molt inferior, fet que irremeiablement provocarà una forta reacció.

Quan els rius de lava desemboquin en el mar la seva superfície a més de 1.000 graus evaporarà l'aigua marina de la superfície, fet que els experts no descarten que puguin acabar provocant alguna detonació inicial

Però més enllà del primer impacte entre la lava i l'aigua freda, que es pot esperar? L'aigua salada en entrar en contacte amb la lava provocarà una reacció química que generarà gasos àcids, compostos per àcid clorhídric i partícules de vidre que són perillosos per la salut de les persones i de l'ecosistema. 

Una crida a la prudència 

Picor, coïssor i dificultats per respirar són alguns dels símptomes que poden provocar els gasos que emanaran del contacte entre la lava i el mar en les pròximes hores. Tot i que l'avenç de l'erupció s'ha endarrerit respecte a les previsions, el contacte amb el mar és gairebé segur. 

Davant d'aquest futur perillós per als ciutadans les autoritats demanen prudència als habitants de l'illa. Mantenir les distàncies i allunyar-se d'aquesta mena d'emanacions. Es tracta de gasos que no s'han de subestimar, però tampoc cal caure en la histèria, simplement mantenir les distàncies. 

Els experts alerten que la perillositat del contacte entre les dues superfícies no es limita als gasos, també a les possibles explosions inicials provocades per la diferència tèrmica. El vulcanòleg de l'Institut Geogràfic Nacional Stavros Meletlidis ha assegurat en declaracions a RTVE que: "La interacció entre aigua i magma és molt explosiva". Un motiu més per demanar mantenir-se lluny del punt en què l'aigua salada i la lava entrin en contacte. 

 

Dos persones se hacen un selfie cerca del volcan de La Palma / efeDues persones es fan una 'selfie' amb el volcà de La Palma de fons / Efe 

Tràfic marítim 

El govern espanyol ha prohibit el tràfic marítim en diverses zones del litoral de l'illa davant de la imminent arribada de la lava. L'esforç per apartar la població, en especial curiosos que poden adoptant un comportament temerari, ha provocat que el dispositiu de Protecció Civil s'intensifiqui durant l'arribada de la lava al mar, segons ha comunicat el govern canari.  

Les afectacions marines no es limiten al tràfic humà, també a l'ecosistema que es trobi en el lloc del contacte entre el mar i la lava. Seran tota la fauna i la flora que es trobi just en el punt de contacte entre les dues superfícies que quedaran condemnades, però no s'espera que l'afectació vagi més enllà de punts concrets. 

Nova boca oberta 

El volcà de La Palma compte des d'aquesta nit amb una nova boca eruptiva als voltants del poble de Tacande, a El Paso, el que ha obligat a ampliar les evacuacions, informa el 112.

Segons la informació que ha rebut el comitè director del Pla Especial de Protecció davant Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), la nova boca del volcà s'ha obert a uns 900 metres de la principal, per la qual cosa s'ha demanat a la població que s'allunyi també d'aquest lloc.

 

Imatge principal: La lava avança sobre un embassament d'aigua provocant que s'evapori ràpidament / Europa Press