Aquest dilluns ha entrat en vigor la reforma de la llei de trànsit que el passat desembre va aprovar el Congrés dels Diputats. Segons la DGT, el canvi de normativa s'adapta als nous comportaments dels conductors al volant, com ara l'ús dels telèfons mòbils. Per primera vegada es legisla sobre els nous mitjans de mobilitat personal, com els patinets, i s'avança en la protecció dels ciclistes. A més, també fa especial èmfasi en l’ús correcte dels sistemes de protecció (com el casc, el cinturó de seguretat o les cadires infantils) i la protecció del medi ambient. Aquestes són totes les novetats de la nova llei punt per punt:

  • Desapareix el marge de 20 km/h per fer un avançament. Es tracta del canvi més polèmic i més criticat de la nova normativa, però segons la DGT calia eliminar aquesta norma que no comparteix cap altre país europeu. Així doncs, si fins ara per fer un avançament en una carretera convencional es podia superar en 20 km/h la velocitat permesa, ara això desapareixerà i comportarà una sanció.
  • Sancions més severes per fer servir el telèfon mòbil. Augmenten de 3 a 6 els punts. I no només per fer-lo servir, sinó pel simple fet de tenir-lo a la mà. 
  • Més multes per no fer servir bé els sistemes de seguretat. Pugen de tres a quatre els punts a descomptar per utilitzar o no fer-ho de forma adequada el cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció.
  • Prohibit detectar radars. Fins ara només se sancionava l’ús de detectors de radars, però ara també serà una infracció el simple fet de portar-lo al cotxe. 
  • Respecte a l’entorn. A partir d’ara se sancionaran amb més duresa totes aquelles accions que puguin causar danys al medi ambient, com ara no apagar el motor del vehicle mentre està parat o llençar cigarretes per la finestra.
  • Normes per als patinets. Aquesta nova llei també fa referència als vehicles de mobilitat personal, cada cop més presents a la via pública. S'estableix que ni aquests ni les bicicletes ni cicles no podran circular per les voreres i altres zones per als vianants. També, hauran d'utilitzar casc de forma obligatòria. 
  • Lluita contra l’alcohol. La nova llei estableix taxa zero d'alcohol per als menors d'edat conductors de qualsevol vehicle. Des del 6 de juliol de 2022 és obligatòria la incorporació d'alcoholímetres en vehicles de transport de viatgers (per exemple, autobusos escolars). No complir-ho és una infracció molt greu (500 euros). S'afegeix com a infracció lleu (fins a 100 euros) per "incomplir l'obligació dels conductors d'estar en tot moment en condicions de controlar el seu vehicle".
  • Canvis en la recuperació de punts. S'unifica en un termini de dos anys el temps que haurà de transcórrer sense cometre infraccions per a recuperar el saldo inicial de 12 punts, sempre que no s'hagi perdut tot el saldo. Es podran recuperar 2 punts del carnet per la realització de cursos de conducció segura certificats per la DGT. No obstant això, la recuperació d'aquests punts no serà efectiva fins que entri en vigor la regulació de les condicions que han de complir tals cursos.
  • Novetats pel que fa al permís de conduir. A partir d’ara, es podran establir cursos de conscienciació i sensibilització per a l'obtenció del permís o llicència de conduir, que podran impartir-se també en línia sempre que s'asseguri la interacció a través d'una aula virtual. A més, utilitzar dispositius d'intercomunicació no autoritzats en els exàmens de conduir es considerarà una infracció molt greu, sancionada amb 500 euros i sis mesos sense poder presentar-se de nou. Per últim, les empreses de transport de persones i de mercaderies podran accedir "en línia" al registre de conductors per a conèixer si el permís de conduir dels seus treballadors està vigent o no. Només s'informarà en vermell (no en vigor) o verd (en vigor).

 Canvis llei Transit - Maria López Moya