El preu de la llum s’ha disparat a nivells històrics en el darrer any i això no només ha tingut conseqüències en la nostra butxaca, sinó també en el mercat elèctric. Segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, una trentena de comercialitzadores elèctriques petites han hagut de tancar durant l’any 2021. Això només ha fet que reforçar l’oligopoli existent en aquest mercat, ja que s’ha convertit en un hàbitat tan salvatge que només les grans empreses hi poden sobreviure. 

Si bé algunes d’aquestes petites empreses han hagut d’abaixar persianes perquè han estat sancionades per la CNMC per no comprar l’energia compromesa, en la majoria de casos es tracta de companyies que s’han donat de baixa voluntària per les pèrdues que patien.

Per què passa això?

Les petites empreses elèctriques independents compren al mercat diari l’energia per subministrar als clients. El problema és que ja fa mesos que ho fan constantment a un preu molt més alt del que havien promès als consumidors i, per tant, no poden complir els contractes i tarifes que havien fixat.  A això se li ha de sumar que també s’ha encarit el preu de les garanties que aquestes companyies paguen a les operadores del mercat i del sistema (l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia i la Red Elèctrica de España), que ha augmentat el nombre de clients que no paguen i que aquestes empreses tenen traves fiscals, ja que el govern espanyol va retallar l’IVA de la llum al 10%, però ells han de continuar pagant un 21% a les distribuïdores mentre cobren un 10% als clients. Aquest còctel ha provocat que la seva supervivència al mercat hagi estat impossible. 

electricitat llum efe

EFE

Els clients, però, no s'han de preocupar, ja que estan coberts davant del risc de fallida i mantindran el servei contractat al mercat regulat amb una altra companyia. 

Quines són les conseqüències?

La generació de l’electricitat i la comercialització a Espanya està controlada gairebé en un 90% per un nombre d’empreses que es poden comptar amb els dits de les mans. Amb la sortida de les petites comercialitzadores, el sector elèctric continua cada cop més dominat per un grapat de grans empreses prou poderoses per imposar els seus interessos i preus i, a més, obstaculitzar la transició energètica. 

Segons la normativa europea, el mercat elèctric ha d’estar dividit en quatre activitats:  la generació, el transport, la distribució i la comercialització de l’energia. Per tant, la llei marca que haurien de ser quatre les empreses que intervinguessin per afavorir la pluralitat. La realitat, però, és que les grans empreses del sector s’han desenvolupat verticalment creant subempreses que dominen tot el procés. 

La crisi mundial d’energia, doncs, no ha fet més que enfortir l’oligopoli i ha posat en evidència les irregularitats d’aquest mercat a Espanya.  Europa, entre d’altres, ja ha alertat de la situació: “Aquest sistema elèctric oligopolista vulnera clarament la Directiva 2009/72/CE, per no garantir la separació efectiva entre empreses de generació, distribució i comercialització d’electricitat i per violar l’article 56 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), i la Directiva 2009/72/CE, per les restriccions existents per a la prestació dels serveis de generació, distribució i comercialització d'energia. (...) A més, el regulador únic introduït a Espanya (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) no garanteix una autoritat reguladora independent que controli i supervisi el mercat elèctric, per la qual cosa s'incompleix la Directiva 2009/72/CE”, apuntava el Parlament Europeu. 

Per què passa això a Espanya?

Aquesta situació no és nova, sinó que és fruit de la història espanyola, ja que les empreses privades sempre han tingut un rol central forjat des dels inicis de l'electrificació.  Tot i que els anys trenta tot Europa era favorable a nacionalitzar el sector elèctric per poder fer grans obres públiques i reactivar l’economia després de la crisi, a Espanya la iniciativa va ser principalment privada. La creació d'ENDESA i d'ENHER als anys 40 van ser les úniques eines que el règim franquista va crear per mantenir un cert control. Però, als anys 80 van començar les privatitzacions i van desaparèixer aquestes grans empreses públiques. Per tant, les comercialitzadores privades tenen un control gairebé centenari a Espanya i això ha fet que tinguin un gran poder d’influència i hagin creat un oligopoli.