"La gent gran ha d'anar pensant on vol anar", aquesta és la declaració de la ministra de Turisme, Reyes Maroto, amb què confirma que els viatges de l'Imserso tornaran a ser operatius a partir del proper mes d'octubre. En declaracions a La Sexta, el govern espanyol preveu que la vacunació de la gent gran faciliti tornar a aquest programa d'ajudes que "compensarien" les restriccions que han patit durant més d'un any: "Estem treballant per portar el pla al Consell de Ministres. Això permetrà començar a comercialitzar els viatges al setembre i octubre, com sempre s'ha fet", malgrat que efectius es farien posterior a setembre. 

Aquest objectiu de Maroto rau en "la gent gran que són els que més han patit" els efectes del coronavirus i, alhora "el col·lectiu més protegit perquè ja estan pràcticament vacunats". Tot i no ser prou curosa amb les xifres reals, la ministra assegura que ja "tenen les persones de 70 a 80 anys immunitzades" i espera "ben aviat tenir a les de 65, així que hi confiïn". Els viatges de l'Imserso estaran "clarament" operatius a l'octubre. La suspensió del programa per aquesta temporada es va aprovar el setembre del 2020. L'excepcional situació provocada per la pandèmia va fer prorrogar aquesta mesura d'uns programes que es porten fent des de l'any 1985 com a prestacions complementàries del Sistema de Seguretat Social i tenen com a objectiu "la promoció de la salut i l'envelliment actiu, complementant-se amb el foment de l'activitat turística i el manteniment de l'ocupació en el sector, corregint la seva estacionalitat", segons detalla el BOE.

La primera interrupció es va produir el març del 2020, mesura que es va adoptar fins i tot abans de la declaració de l'estat d'alarma el dia 14, i es va prorrogar posteriorment fins al 30 de juny. Després d'aquesta data s'ha monitoritzat de manera permanent i minuciosa la situació de l'epidèmia esperant que una finestra de normalitat que encara no ha arribat. L'Imserso va en paral·lel als plans de turisme del govern espanyol.

D'una banda el passaport digital que volen activar a partir del mes de juny amb el vistiplau de la Unió Europea per aconseguir un document comú per a tots els estats membre que permeti la mobilitat a l'espai Schengen. De l'altra, sectors que encara demanen més i remarquen que Espanya ha de ser capdavantera en la reactivació del tercer sector. A tall d'exemple trobem la Taula de Turisme que demana imitar Grècia i obrir les fronteres als turistes dels Estats Units. Aquest col·lectiu d'empresaris demanen que l'únic requisit sigui una PCR negativa. L'associació reconeix que aquesta mesura "vulnera la normativa de fronteres de la Unió Europea a raó de la pandèmia", però respon a la "imperiosa necessitat econòmica de recuperar el seu sector turístic sense crear riscos afegits".

Fotografia de portada: pla recurs d'un col·lectiu d'avis de Cunit