Les restriccions per Setmana Santa a Espanya han fet posar el crit al cel a molts experts. Mentre la mobilitat entre comunitats està prohibida, l'entrada de turistes estrangers de la UE i del Regne Unit està permesa si duen una prova de Covid negativa. Davant això, la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, ha justificat que en els viatgers estrangers és més fàcil controlar que venen amb una PCR negativa, a diferència dels viatgers a dins de la península. Unes declaracions que li han valgut la dura crítica de l'epidemiòleg Oriol Mitjà.

"Ministra Reyes Maroto, la mesura és incoherent i inexplicable des d'un punt de vista científic", ha criticat Mitjà. El metge de l'Hospital Germans Trias i Pujol ha ressaltat la manca de coherència en la mesura que contempla que "si ets estranger amb PCR negativa pots viatjar a les Canàries i les Balears, però si tens nacionalitat espanyola, amb PCR negativa no pots".

TUIT Oriol Mitjà Maroto

 

Oriol Mitjà. / Twitter

Toc d'atenció d'Europa per les mesures anti-Covid espanyoles

Mitjà no és l'únic que reclama que les restriccions per la Covid es regeixin per criteris científics. La Comissió Europea va demanar aquest dilluns a Espanya més "coherència" en les mesures que s'apliquen dins del territori estatal i amb altres països de la Unió Europea. 

"La recomanació diu clarament que, atès que la transmissió i risc és similar per als viatges domèstics i els transfronterers, els Estats membres haurien d'assegurar coherència entre les mesures aplicades als dos tipus de viatge", va expressar el portaveu de Justícia de l'executiu comunitari, Christophe Wigand.

Es permeten els vols des del Regne Unit

Ara, però, no hi ha coherència entre les restriccions de mobilitat dels ciutadans de l'Estat, que no poden sortir de l'autonomia, i dels turistes estrangers, que poden venir d'altres països de la UE si porten una PCR negativa. Aquest dimarts s'hi ha afegit el Regne Unit, fins ara restringit per la presència de la soca britànica. El Consell de Ministres ha aprovat avui no prorrogar la limitació de vols britànics. Segons ha informat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, "ja es pot normalitzar aquesta situació en relació amb l'espai Schengen i les mesures que cal adoptar, com són tenir una PCR que permeti el trànsit".

En canvi, les restriccions que sí que ha prorrogat l'Executiu espanyol són les d'entrada a l'Estat espanyol des de Brasil i Sud-àfrica com a mesura excepcional per contenir els contagis de la Covid arran de les variants sorgides en aquests dos països.