El Vaticà ha publicat les primeres imatges de les restes mortals de Benet XVI, que va morir aquest dissabte 31 de desembre, que reposen actualment a la capella del Monestir Mater Ecclesia, la que va ser la seva llar durant els últims gairebé 10 anys de la seva vida, des que va renunciar al pontificat el 2013. En les imatges es pot veure el difunt Benet XVI reclinat a la capella del monestir, al peu d'una imponent creu i amb reclinatoris per a l'oració. A partir del matí d'aquest dilluns 2 de gener, el cos de Benet XVI serà exposat a la basílica de San Pere perquè els fidels puguin tenir "una última trobada amb el Papa Emèrit, per saludar-lo i per dir-li adeu", segons va informar el director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Matteo Bruni. El Papa Francesc presidirà el funeral del papa emèrit aquest dijous 5 de gener de 2023 a les 9:30 hores a la Plaça de San Pedro.

Les paraules del Papa Francesc

Per la seva part, el Papa Francesc ha tingut un sentit record aquest diumenge per a Benet XVI, mort aquest dissabte als 95 anys, durant la seva homilia en la primera missa de l'any a la basílica de San Pere. "Avui encomanem a la Mare Santíssima l'estimat papa emèrit Benet XVI perquè li acompanyi en el seu pas des d'aquest món cap a Déu", ha manifestat Francesc, en la seva segona reacció pública sobre la mort de Joseph Ratzinger. Posteriorment, a l'inici de l'Àngelus, el Papa va tornar a recordar Benet XVI per agrair els seus anys de servei a l'Església, com a sacerdot, cardenal i pontífex durant vuit anys, fins a la seva històrica renúncia el 2013, la primera en sis segles.

Durant l'homilia en la Missa de la Solemnitat de la Mare de Déu i amb motiu de la 56è Jornada Mundial de la Pau, Francisco també ha demanat oracions "pels fills que pateixen i ja no tenen forces per resar". "Per tants germans i germanes afectats per la guerra a moltes parts de món, que viuen aquests dies de festa en la foscor i a la intempèrie, en la misèria i amb por, submergits en la violència i en la indiferència", ha dit el pontífex aquest primer dia de gener.

Incògnites sobre el funeral 

Benet XVI era un papa emèrit, una figura inusual que provoca molts dubtes al voltant de com serà el seu funeral. En els últims dies des que es va saber que la salut del papa alemany havia empitjorat, van començar les reunions al Vaticà per organitzar el protocol de la cerimònia, que es farà, seguint la tradició, entre els 4 i 6 dies posteriors a la mort del papa. Encara es desconeix si serà un funeral d'Estat i si es convidaran les autoritats de tots els països. El cos de Benet XVI s'enterrarà a les grutes del Vaticà, a la cripta dedicada als pontífexs sota la basílica de Sant Pere. Es desconeixen detalls com ara si serà embalsamat, com es va fer amb alguns dels seus antecessors i si com indica la tradició, el cos del papa serà col·locat en tres fèretres: un de xiprer folrat de vellut carmesí i encaixat en un altre de plom de quatre mil·límetres de gruix, alhora encaixat en un altre de fusta d'om envernissada. S'espera que durant els pròxims dies transcendeixi més informació.