El papa emèrit Benet XVI ha mort als 95 anys després d'empitjorar la seva salut els darrers dies. El papa emèrit ha mort a les 9.34 d'aquest dissabte, últim dia de 2022, al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, segons ha informat la Santa Seu en un comunicat. "Amb pesar, dono a conèixer que el papa emèrit Benet XVI ha mort a les 9.34 hores al Monestir Mater Ecclesiae del Vaticà", diu la nota oficial del Vaticà, en sis idiomes. La preocupació per l'estat de salut del papa i teòleg alemany va sorgir dimecres 28 de desembre, quan el seu successor, Francesc, va reconèixer que estava "molt malalt" i va demanar "una pregària especial" als fidels que assistien a la seva audiència general. Poc després, el portaveu de la Santa Seu, Matteo Bruni, va confirmar que la situació de Benet XVI s'havien "agreujat a causa de la seva edat avançada".

 

🔴 Mor el papa emèrit Benet XVI | DIRECTE

El secretari personal del pontífex emèrit, monsenyor Georg Ganswein, havia afirmat en repetides ocasions els últims anys que aquest era com "una espelma que s'apaga lentament i serenament". Un dia després, la Santa Seu assegurava que Benet XVI havia "aconseguit reposar bé a la nit, estava absolutament lúcid i atent" i estava "estable" malgrat la gravetat. Una situació que va prosseguir el 30 de desembre, quan va presentar unes condicions "estables", i va poder assistir a una missa celebrada a la seva habitació. Benet XVI havia decidit passar aquests moments a la seva estada del monestir on resideix des de la seva històrica renúncia al papat, anunciada l'11 de febrer de 2013 i consumada el 28 d'aquell mateix mes, la primera vegada en sis segles, des de temps de Gregori XII. Després de conèixer-se la seva situació, nombrosos fidels s'havien congregat a diferents diòcesis i temples de tot el món per resar per ell, seguint les indicacions de Francesc.

Segons recull l'agència Efe, des del 2 d'abril del 2013, Ratzinger vivia envoltat de la seva "família" vaticana, formada pel seu secretari, un metge, un infermer i quatre dones laiques consagrades de l'institut "Memors Domini", que pertany al moviment Comunió i Alliberament, que es reparteixen les feines de la casa i s'ocupen de les necessitats del papa emèrit. Benet XVI va prometre mantenir-se en silenci després de la seva renúncia en senyal de respecte pel seu successor, encara que en algunes ocasions ha reaccionat a algunes qüestions d'actualitat que l'afectaven d'alguna manera.

Per exemple, el febrer del 2022 va demanar perdó pels abusos i errors ocorreguts durant els seus mandats en els diferents càrrecs que ha ostentat, després de la divulgació d'un informe sobre abusos sexuals a menors a Alemanya en què se l'acusava d'estar al corrent a la seva època com a arquebisbe de Munic (1977-1982).