El funeral del papa emèrit Benet XVI, que ha mort aquest dissabte als 95 anys, tindrà lloc el pròxim dijous 5 de gener a les 9:30 hores a la plaça Sant Pere del Vaticà i el presidirà el papa Francesc, segons ha informat el director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni, que ha detallat que "seguint el desig del papa emèrit, el funeral serà senzill. Solemne, però sobri".  Així, el funeral se celebrarà tres dies després de la capella ardent, que s'obrirà aquest dilluns 2 de gener a la basílica de Sant Pere del Vaticà perquè els feligresos puguin donar l'últim adeu a Joseph Ratzinger. El fèretre amb les restes del papa emèrit es col·locarà en un cadafal, davant de l'altar de la confessió, i hi romandrà tres dies abans de les exèquies, que des de la mort de Pau VI i Joan Pau I se celebren a la plaça de sant Pere.

🔴 Mor el papa emèrit Benet XVI | DIRECTE

Les incògnites sobre el funeral de Benet XVI

Benet XVI era un papa emèrit, i donat que aquesta figura és inusual, hi ha molts dubtes al voltant de com serà el seu funeral. En els últims dies des que es va saber que la salut del papa alemany havia empitjorat, van començar les reunions al Vaticà per organitzar com seria el protocol del funeral del pontífex que va renunciar fa gairebé 10 anys. La cerimònia es farà, seguint la tradició, entre els 4 i 6 dies posteriors a la mort del papa, però es desconeix si serà un funeral d'Estat i si es convidaran les autoritats de tots els països. El cos de Benet XVI s'enterrarà a les grutes del Vaticà, a la cripta dedicada als pontífexs sota la basílica de Sant Pere. Es desconeixen detalls com ara si serà embalsamat, com es va fer amb alguns dels seus antecessors i si com indica la tradició, el cos del papa serà col·locat en tres fèretres: un de xiprer folrat de vellut carmesí i encaixat en un altre de plom de quatre mil·límetres de gruix, alhora encaixat en un altre de fusta d'om envernissada.

El Papa emèrit va rebre dimecres passat l'extrema unció de malalts després de participar en la missa de la tarda al monestir Mater Ecclesiae, on vivia retirat del món des de la seva renúncia al pontificat el 2013. De fet, les alarmes sobre l'estat de salut de Benet XVI de 95 anys van saltar aquell mateix dia, quan el Papa Francesc, després de la catequesi pública celebrada a l'aula Pau VI del Vaticà, va despertar la inquietud general en demanar una "oració especial" pel seu antecessor. "Voldria demanar-vos a tots vosaltres una oració especial per al papa emèrit Benet XVI, que en silenci està sostenint l'Església: recordeu-ho, està molt malalt, demanem al Senyor que el consoli i el sostingui en aquest testimoni d'amor a l'Església fins al final", va assenyalar. 

Tot i que el Papa emèrit conservava intacta la lucidesa intel·lectual que va caracteritzar el seu pontificat, les seves forces s'havien apagat a poc a poc, com ha explicat en diverses declaracions el seu secretari personal, Georg Gänswein, que ha estat al seu costat tots aquests anys. L'última vegada que un Papa va renunciar al pontificat va ser el 1415, quan Gregori XII va fer un pas al costat després de l'empremta de Celestí V, el primer bisbe de Roma que va abandonar la seu el 1294. Tanmateix, Benet XVI, que hagués fet 96 anys a l'abril, l'única malaltia que se'l coneixia era una infecció que l'afectava a la meitat dreta de la cara. Es tractava d'un herpes zòster, que a més de ser molt dolorós, li provocava febre, segons va revelar el periodista alemany Peter Seewald, que és considerat el seu biògraf, al diari alemany 'Passauer Neue Presse' després de visitar-lo el 2020.