Convocada una vaga a Renfe aquest 2022, coincidint amb el pont del novembre i el del desembre.  “Davant la passivitat de Renfe i la manca d'actitud negociadora, hem presentat una convocatòria de vaga”. Això és el que resa el comunicat de la UGT fet públic aquest dilluns en el qual anuncia que, després de les negociacions fallides del divendres passat, aquest sindicat juntament amb Comissions Obreres i el Sindicat Espanyol de Maquinistes Ferroviaris (Semaf) han convocat tres noves jornades de vaga per als propers ponts d'octubre i novembre. En el marc de la negociació del nou conveni col·lectiu, els sindicats insisteixen a la companyia que hi ha diversos acords als quals s'han d'arribar de forma immediata.

Vaga de Renfe aquest 2022 pels ponts de novembre i desembre

Les dates afectades per aquesta nova convocatòria de Renfe són el divendres 28 d'octubre, coincidint amb l'operació sortida de cara al festiu de l'1 de novembre. Per aquesta jornada, l'afectació s'allargarà des de les 00.00 hores fins a les 23.00 hores. A més, hi haurà dues aturades parcials els dies 7 i 11 de novembre: de 6.00 hores a 9.00 hores i de 18.00 hores a 20.00 hores. Aquestes dues jornades de vaga addicional coincideixen amb el pont de l'Almudena, en relació amb la festivitat madrilenya del 9 de novembre.

Concentració al Congrés dels Diputats

En el comunicat de la UGT, s'informa d'una convocatòria de concentració davant el Congrés dels Diputats per a aquest dimecres a les 12 hores. La UGT apunta en la nota que els sindicats busquen una solució al conflicte, tot i que no permetran, segons reclamen, que l'empresa ferroviària continuï "ignorant i menyspreant la negociació sense aportar solucions als problemes i interessos de la plantilla". Els motius que han conduït els sindicats a anunciar noves mobilitzacions seran exposats amb claredat aquest dimecres a la concentració davant el Congrés.

Entre aquests aspectes que requereixen "solució d'urgència", els sindicats convocants de les aturades emmarquen els derivats de la implantació dels abonaments gratuïts de transport per part del govern espanyol, que, segons UGT i CCOO, afecten no només la càrrega de treball, sinó al salari variable dels empleats del departament comercial. La qüestió, insisteixen, podria ser pitjor a partir del desembre, tenint en compte a més que aquests abonaments estan prorrogats per a tot el 2023.

Els sindicats denuncien incompliments a Renfe

Més motius que han portat a l'anunci de tres noves jornades de vaga són les denúncies reiterades dels treballadors de Renfe. Aquests lamenten els incompliments de la companyia davant les demandes d'augmentar les contractacions indefinides en pràcticament tots els col·lectius de Renfe per evitar les constants externalitzacions. A més, denuncien que s'han ignorat els plantejaments i propostes impulsats a les Taules Tècniques del conveni col·lectiu. Finalment, recriminen "l'evident manca de personal a totes les àrees i col·lectius de l'empresa".