Els sindicats Semaf, CCOO i UGT han convocat una vaga a Renfe pel pont de Tots Sants, davant del "bloqueig" de la negociació del conveni col·lectiu. Hi haurà una aturada el pròxim divendres 28 d'octubre, coincidint amb l'operació sortida de cara al festiu de l'1 de novembre. Serà una vaga de 23 hores, que s'allargarà des de les 00.01 hores fins a les 23.00 hores. A més, hi haurà dues aturades parcials els dies 7 i 11 de novembre: de 6.00 hores a 9.00 hores i de 18.00 hores a 20.00 hores. Aquestes dues jornades de vaga addicional coincideixen amb el pont de l'Almudena, en relació amb la festivitat madrilenya del 9 de novembre.

La convocatòria s'ha fet després d'una reunió aquest divendres al Servei Interconfederal de Mediació (Sima) que ha acabat sense acord, de manera que els sindicats han acusat la direcció de l'empresa d'obstaculitzar la negociació "unilateralment i deliberada". Aquesta obstaculització suposa "greus perjudicis" a la plantilla, alhora que els representants dels treballadors han denunciat la falta de personal "evident" a totes les àrees de l'empresa. Llavors, més enllà de la vaga, s'ha convocat una concentració davant del Congrés dels Diputats per al pròxim dimecres 19 d'octubre a les 12.00 hores.

Sindicats vs. Renfe

Per una banda, CCOO ha indicat en un comunicat que la situació de la negociació col·lectiva al Grup Renfe ha portat els sindicats a un "escenari de mobilització". Així doncs, el sindicat ha criticat la "falta de receptivitat" davant les peticions "d'augmentar les contractacions indefinides" per "evitar les constants externalitzacions". "Són molts els col·lectius que reclamen solucions a diverses problemàtiques i que no es veuen reflectits en cap proposta de l'empresa. (...) Com no hi ha hagut solucions, toca conflicte", ha sentenciat el sindicat.

Per una altra, UGT ha detallat en un altre comunicat que les dificultats i demandes es resumeixen en els següents quatre punts: "bloqueig de la negociació del III Conveni Col·lectiu", "l'evident manca de personal a totes les àrees i col·lectius de l'empresa", "publicar processos de Mobilitat" i que l'empresa continuï "sense establir cap mesura que asseguri el salari del personal de comercial", entre altres. "Continuem insistint a buscar una sortida dialogada al conflicte que s'està generant en el Grup Renfe, però no permetrem que l'empresa continuï obviant la negociació sense aportar solucions als problemes i interessos de la plantilla", ha conclòs la unió de treballadors.