La vaga de treballadors del Metro de Barcelona dificultarà aquest matí l'arribada a la segona jornada de la Fira Alimentària i complicarà els desplaçaments als usuaris habituals. El Metro funcionarà amb serveis mínims del 50% en les hores punta -de 08.00 a 10.00 hores i de 17.45 a 20.00- i amb el 30% de trens de les 20.00 a les 21.00. El temps d'espera serà de 6-8 minuts al matí i a la tarda, i de 16 minuts al vespre.

Aquesta és la segona protesta dels treballadors de TMB durant un gran esdeveniment a Barcelona, ​​després de la vaga de metro i autobús que ja hi va haver durant el Mobile World Congress (MWC) al febrer. 

Aquesta vegada coincideix amb la Fira Alimentària, que porta a Barcelona uns 140.000 visitants. El director de la fira, José Antonio Valls, ha anunciat que intentaran minimitzar les afectacions a través de transfers directes, places de pàrquing a la Gran Via, acords amb els taxistes i regulació dels semàfors.

TMB avisa

Les diferències entre sindicats i direcció de TMB en la negociació del conveni col·lectiu són la causa d'aquestes aturades. L'empresa assegura que ha fet esforços per satisfer les principals reivindicacions dels sindicats "dins de les limitacions que estableixen els pressupostos públics i els convenis de finançament del transport metropolità" i lamenta que no hagin tingut èxit.

TMB ha recomanat utilitzar transports alternatius al metro durant les aturades de tots dos dies, ja que considera que la vaga afectarà "considerablement" el funcionament del suburbà. Creu que l'oferta és "insuficient" per absorbir la demanda normal de passatgers i ha alertat que la vaga pot afectar el Telefèric de Montjuïc.

Dimecres: més vaga i manifestació

Per la segona jornada de vaga, que s'allargarà fins dimecres a la nit, la Conselleria de Treball ha dictat un 30% de circulació des de les 09.00 fins a les 15.00 i de les 22.00 fins a mitjanit, quan finalitza el servei.

El mateix dia, els treballadors del Metro es concentraran a la plaça Sant Jaume de Barcelona a partir de les 10.30 hores per reivindicar l'"immobilisme" de la direcció en termes de negociació, organització i econòmics. S'espera que la plantilla es torni a reunir en assemblea el proper 3 de maig per decidir si convoquen noves vagues en un futur.

Crítiques a Colau

Després de la vaga pel MWC, el grup municipal de CiU, liderat per Xavier Trias, va presentar una moció d'urgència on demanava “lamentar la mala gestió, l’actitud i la manca de previsió del govern municipal i de l’alcaldessa en particular a l’hora d’afrontar el conflicte laboral a TMB”, cosa que l'Ajuntament va reconèixer.

Un cop aprovada la moció, l’equip de govern es va comprometre a "maximitzar els impactes positius dels congressos" i a reafirmar el seu compromís per mantenir l'organització del Mobile World Congress.

La repercussió de les vagues

Les vagues protagonitzades pels treballadors i els talls per obres a les línies 4 i 11 han provocat un descens del 2,5% de passatgers en el servei de Metro de Barcelona durant el primer trimestre de 2016, cosa que equival a gairebé 2,4 milions de viatgers menys en comparació del mateix període de 2015.

Entre gener i març d'aquest any, el Metro va registrar 92.785.116 passatgers, enfront dels 95.183.202 de l'any passat, de manera que hi va haver 2.398.086 viatgers menys el 2016, segons les dades que va fer públiques aquest dilluns l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).