Després d’un març calent, arriba un final de curs calent. Aquest mes de maig hi ha dues vagues convocades dins del món de l’educació, i dues més el mes de juny. Tot i parlar-se d’una possible vaga indefinida a final de curs o d’una aturada força llarga el mes de maig, els sindicats del món de l’ensenyament van optar finalment per una opció de quatre dies repartits en dos mesos; dels quals dos dies seran aturades a temps parcial i dos dies a temps total. Això és una guia sobre tot el que cal saber sobre aquest final de curs calent.

Calendari de la vaga d'educació 2022

Concretament, hi ha una vaga d'educació el 17 de maig, amb una aturada parcial (només hi haurà disrupcions entre les vuit del matí i les deu del matí) i el 25 de maig hi haurà una aturada total, una nova vaga d'ensenyament. És a dir, durant tot el dia. I la mateixa fórmula es repetirà al juny: la vaga del 2 de juny durarà només dues hores mentre que la del 9 de juny durarà tot el dia.

Calendari de la vaga d'educació

La resposta sobre per què els sindicats han optat per una mobilització més tímida que al març es troba a les butxaques dels professors. Cal tenir en compte que cada cop que un docent deixa de treballar per fer vaga a l'educació durant tot un dia acaba perdent 100 euros. Hi ha professores que van arribar a perdre’n 800 el mes de març (les cinc vagues per protestar contra les retallades i el calendari escolar, una per protestar contra el 25% de castellà, i una amb motiu del dia de la dona treballadora). La intenció dels representants de mestres i professors és que els docents no trenquin peres amb els sindicats i que puguin sumar-se a aquestes reivindicacions. 

Manifestació a Barcelona i altres municipis

Encara cal que els sindicats expliquin com es desenvoluparan les previsibles manifestacions que tindran lloc els dies que hi ha vaga total, però de moment ja s'han difós quines activitats i piquets hi haurà per el 17 de maig, dia en el qual els professors que vulguin faran una aturada de 8 h a 10 h . Pel que fa a Barcelona, els sindicats fan convocatòries a les 7.30 h al Metro Canyelles L3 Sortida García Lorca, Metro Ciutadella L4 i Can Batlló, a les antigues pistes de bàsquet. Al Prat de Llobregat, hi haurà piquets informatius a les vuit a les entrades dels centres i 45 minuts després una concentració a la plaça de la Vila. A Lleida hi haurà una concentració amb encartellada a les 9 h davant dels SSTT. A Lloret de Mar hi haurà una encartellada i visita de centres a les 8.15 h a Coll i Rodes. Els docents també estan convocats de 7.30 h a 8.45 h a la rotonda de l'Uniplant de Manresa. A les 8 h hi haurà a Mataró una concentració a la gasolinera de davant dels Bombers, a la via Sèrgia. De 8 h a 9.15 h hi haurà un pícnic-piquet a Tarragona, concretament a l'aparcament del Decathlon de les Gavarres. I, a Tortosa, a les vuit del matí els docents estan convocats a trobar-se a la plaça dels Nusos, al tall Eix de l'Ebre. 

Possible vaga d'educació indefinida?

Existeix la possibilitat que les vagues del món de l’ensenyament no acabin aquí? I tant. Ho va deixar ben clar fa uns dies la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, que va manifestar que sobre la taula dels sindicats hi ha la idea de fer una vaga indefinida si el Departament es manté ferm en les seves decisions. Quan? Això no s’ha concretat en cap cas; però cal fer memòria i recordar que va ser aquesta mateixa portaveu qui el mes de febrer va amenaçar amb no començar a donar classes als alumnes el 5 de setembre, data en la qual la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray ha fixat el nou inici de curs. 

Per què aquesta vaga de professors ara?

Venim d’una esquerda important entre els sindicats i el Departament. A finals del passat mes d’abril Educació va decidir tirar pel dret i fer públic la resolució de plantilles, una mesura que oficialitzava el trencament total de les negociacions entre els sindicats i la conselleria. Ja que d’aquesta manera queda clar que l’inici del curs escolar tindrà lloc el dia 5 de setembre i no el 12. La culpa, segons el Departament, és dels docents. Per no haver acceptat una proposta que, tal com va avançar ElNacional.cat, prometia més docents al sistema educatiu de cara al curs que ve. 

I, per altra banda, Cambray ha arribat a referir-se als sindicats com a violents, després que els representants de mestres i professors hagin boicotejat alguns actes del conseller per queixar-se de l’actitud del Govern davant les seves reclamacions; no obstant això, els sindicats no han perpetrat en cap moment cap acció violenta durant les seves jornades de protesta. 

De què es queixen els professors?

Hi ha una llarga llista de motius que han fet sortir els professors als carrers. És cert que la gota que va fer vessar el got va ser l’anunci d’una modificació del calendari que no havia estat prèviament consultada amb la comunitat educativa, però les reivindicacions dels sindicats han anat molt més enllà. Han demanat la dimissió del conseller i negociar amb el Departament aspectes lligats a l’arrossegament de les retallades de la crisi econòmica de principis de segle. El nou currículum, el 25% de castellà a les aules i el requeriment del C2 de català han fet encendre encara més els ànims dels sindicats.