És oficial. S’ha trencat qualsevol tipus de possibilitat d’arribar a un acord entre el Departament d’Educació i els sindicats del món de l’ensenyament. El Govern ha fet ja públic el decret de plantilles al portal intern de l’administració pública sense contemplar cap canvi. I en declaracions als mitjans de comunicació, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha assenyalat els representants de docents. Ha lamentat, en aquest sentit, que no s’hagi pogut arribar a cap acord amb ells relacionat amb tot allò que va enviar la comunitat educativa a omplir els carrers de Barcelona durant el darrer mes de març. Unes mobilitzacions que van convocar-se quan Josep Gonzàlez Cambray i Pere Aragonès van anunciar l’avançament de l’inici de curs en el calendari escolar, i que van convertir-se en una reivindicació per posar punt final a les retallades.

Collell ha recordat que el Departament va proposar als mestres ampliar en 1.400 el nombre de docents a partir del curs que ve, tal com va avançar ElNacional.cat. I també ha assenyalat que la proposta de la conselleria de Cambray també hagués permès als mestres i professors fer 23 hores setmanals. La directora general ha apuntat als periodistes que no s’ha arribat a cap tipus d’acord sobre aquest punt, i que això ha fet que el Departament tiri pel dret i publiqui el decret de plantilles que volia tirar endavant des d’un principi; això permetrà que les escoles tinguin adjudicades les seves plantilles el mes de juliol, cosa que permet avançar l’inici del curs escolar. “És una decepció perquè hi vèiem, intuíem i percebíem una oportunitat; crèiem que era bo i que podia donar resposta a tots aquests moviments i reivindicacions que hi ha hagut i que reconeixem”, ha manifestat. 

La proposta d'Educació

Cal recordar, tal com va explicar aquest mitjà, que el Departament d’Educació va proposar als sindicats del món de l’ensenyament augmentar el nombre de docents en 890 efectius, així com incrementar el personal de treballadors d’atenció directa a l’alumnat en 216. Es tractava d’una proposta que el comitè de vaga va trobar insuficient; motiu pel qual no es va arribar a cap acord. De fet, els sindicalistes van lamentar que algunes de les propostes que va fer la conselleria de Cambray situava les mesures un cop ja s’hagués acabat l’actual legislatura, o per d’aquí a “masses” cursos.

És el cas del restabliment de l’horari lectiu, que el Departament situava en la seva proposta al curs 2024-2025 i que incloïa 1.463 noves dotacions a educació primària i 2.009 a educació secundària. Per altra banda, el Govern també va proposar als representants de mestres i professors augmentar en 682 dotacions les plantilles dels centres de Formació Professional (FP), una mesura que hagués entrat en vigor a partir del curs vinent. El cas és que fonts sindicals van apuntar a aquest diari que les xifres semblen molt altes en el paper, però són “una misèria” si es reparteixen per tot Catalunya.