El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha denunciat que entre els actes de boicot i protesta dels sindicats s'han vist imatges de "persones violentes". El conseller ha insistit a dir que aquestes persones no representen el conjunt dels mestres i ha advertit que aquests boicots no impediran que tiri endavant les mesures plantejades. En una entrevista a RAC1, Cambray ha assegurat que "no m'aturaran" i a més ha reconegut "marge de millora" perquè la informació arribi a tothom, tot i que continua defensant les mesures plantejades, com l'avançament del curs escolar. Cambray ha valorat que en les protestes s'estan fent servir formes "que no corresponen a actituds pròpies del que significa ser mestre" i suposen un mal exemple per als alumnes. "No són tolerables", ha afegit. En referència als cinc dies de vaga que es van convocar al mes de març ha recordat que es van organitzar després de l'anunci de l'avançament del curs escolar, una mesura que ha reiterat que no afecta els drets laborals. Ha dit també que la conselleria ha programat gairebé totes les mesures que els sindicats van incloure en els motius de la vaga i ha insistit que tot no es pot fer al mateix temps. Segons el conseller, per als sindicats és "o tot o res". Ha explicat que sense acord no es podia tirar endavant la reducció d'una hora lectiva per als professionals perquè això sí que afecta les condicions laborals. "Des del febrer no s'han mogut", ha lamentat.  

Proposta inacceptable 

Els sindicats, per la seva banda, han considerat que la darrera proposta que els va fer el Departament d'Educació és "inacceptable" i l'han acusat de voler trencar la unitat sindical. Aquesta proposta plantejava que els professors de primària recuperessin l'horari lectiu previ a les retallades el curs vinent i els de secundària ho fessin un curs després. Els sindicats havien reclamat insistentment que la mesura s'apliqués al mateix temps en totes les etapes. Asseguren que no poden signar un acord que deixi fora aquest curs el professorat de secundària, ja que han patit de la mateixa forma la situació de "greuge". "Ens van aplicar les retallades a tots al mateix temps i la recuperació de les condicions laborals no pot ser d'una altra manera", defensen.

USTEC, CCOO, Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC expliquen que el comitè de vaga va assistir a la reunió preparatòria de la mesa sectorial de divendres passat per desencallar les negociacions i amb l'objectiu de negociar la reversió de les retallades cronificades, així com evitar nous empitjoraments de les condicions laborals i noves mesures. Tot i això, consideren que ni la conselleria ni el Govern han mostrat fins ara el compromís suficient per revertir les retallades. A més, asseguren que s'han produït incompliments anteriors de pactes signats i creuen que tot el que no estigui pressupostat ara no estarà garantit "per molt que figuri en un acord". A més, també han acusat Educació de portar a terme "múltiples intents" de trencar la unitat sindical amb trucades a sindicats i propostes de reunions bilaterals. Afegeixen que la mateixa proposta de divendres intenta fracturar la convivència entre el professorat de primària i el de secundària. 

Fonts del Departament van explicar aquest dimarts que la reducció d'una hora lectiva als docents no es podia aplicar a secundària el curs vinent per dificultats tant tècniques com econòmiques. D'altra banda, reconeixien contactes bilaterals, però amb l'objectiu d'assolir un acord general que beneficiés el conjunt de la comunitat educativa. Davant d'aquesta mesura, els sindicats reivindiquen que estan units i que estan treballant en un calendari de mobilitzacions de cara al maig i el final de curs. L'objectiu és portar l'administració a presentar un acord que assumeixi les seves reivindicacions.

Per la seva banda, aquest dimecres al ple del Parlament, Cambray ha acusat els sindicats de trencar les negociacions perquè no s'han presentat a parlar en les últimes set meses sectorials. "I són els que demanen diàleg". Cambray ha defensat que el Departament ha fet propostes per escrit i ha lamentat que "els sindicats prefereixen la confrontació a l'acord". En aquest sentit, ha afegit que han renunciat a reduir una hora lectiva al curs vinent tal com els va oferir el Govern. I ha defensat que el seu departament donarà resposta a 10 de les 14 reclamacions sindicals durant aquesta legislatura. A més, ha lamentat que s'hagin sabotejat actes amb "manca de respecte".