D’aquí menys d’una setmana comença el curs escolar 2022-2023, i d’aquí exactament una setmana arriba la primera de les dues vagues de professors programades per aquest mes. El 7 i 28 de setembre tornen a ser dates assenyalades en el calendari escolar, perquè el Departament d’Educació i els sindicats del món de l’ensenyament encara no han estat capaços d’arribar a un acord i la lluita als carrers dels representants de mestres i professors persisteix. Es preveu que aquells dos dies de septembre hi hagi mobilitzacions i manifestacions, perquè la intenció dels professors és “començar el curs sense normalitat”.

🟡 Actualització: Els sindicats accepten l'última oferta i desconvoquen la vaga d'educació

🗓️ Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: vacances, dies festius i totes les novetats

🎒 Tornada a l’escola: com serà el curs escolar 2022-23 a Catalunya?

Anem a pams. La primera de les dues jornades d'aquesta vaga de professors, la del 7 de setembre, s'ha triat expressament perquè és quan tots els alumnes catalans d’infantil, primària, secundària, batxillerat i Formació Professional estan cridats a les aules. El curs comença tècnicament el dia 5, però només per a infantil i primària. Com que en aquella data hi ha el gran gruix d’alumnes, s’ha triat el dia 7.

El dia 5 de setembre, no obstant això, hi haurà algunes accions arreu del país per protestar contra la decisió d’avançar el calendari escolar; el motiu pel qual enguany les classes no comencen després de la Diada 2022. Els sindicats han demanat als professors que embalin i encartellin els centres de color groc i amb pancartes per protestar contra la modificació del calendari escolar i reivindicar les retallades que arrosseguen els mestres i docents des de la dècada passada.

Què passarà el 7 i 28 de setembre? Repassem la vaga de professors

Els sindicats del món de l’ensenyament van informar a principis de juliol que farien aquestes dues jornades de vaga, i van explicar que la mobilització del dia 7 consistirà en una concentració davant del Parlament a les 12 del migdia; mentre que el dia 28 hi haurà una manifestació a les 11:30 que partirà de Jardinets de Gràcia i arribarà fins al Departament; un dels trajectes més repetits durant les manifestacions que han tingut lloc aquest passat curs, el 2021-2022. Però no tot el relacionat amb la vaga de professors acaba en aquestes dues dates.

A més de les accions previstes pel dia 5 de setembre -tret d’inici a infantil i primària-, els sindicats van explicar que les dues setmanes que van del 12 de setembre al 23 de setembre es produiran tancades a les escoles per parts dels professors. Els sindicats del món de l’ensenyament compleixen d’aquesta manera la promesa de preparar “un setembre calent”. Ja ho van anunciar el passat mes de febrer quan van ocupar l’edifici del Departament d’Educació, i ara prometen mobilitzar la comunitat educativa per protestar contra una mesura que no va estar consensuada i que asseguren que genera més pressió als centres.

📚 Quan comença el curs escolar 2022-23 a Catalunya? Ja és aquí la tornada a l'escola!

El Departament d’Educació demana “responsabilitat” davant la vaga

La posició del Departament d’Educació davant d’aquestes vagues de professors convocades per al 7 i 28 de setembre és que cal apel·lar a la “responsabilitat” dels sindicats per tal que el curs comenci “amb la màxima normalitat” possible. Quan els representants de mestres i professors van convocar aquests dos dies de mobilitzacions, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, va voler recordar que els dos darrers cursos han estat marcats per la pandèmia del coronavirus, motiu pel qual -segons ella- cal que els docents siguin “responsables” en l’inici de curs “postpandèmia”.