La tornada a l'escola 2022 arriba per primer cop el 5 de setembre, nova data d'inici del curs escolar 2022-23 a Catalunya per a infantil i primària i dimecres dia 7 per batxillerat i Formació Professional.

Amb tot a punt per a les classes, repassem quan comença el curs escolar 2022-23, així com recordem algunes de les principals novetats a les escoles a partir del pròxim setembre. Som-hi!

🗓️ Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: vacances, dies festius i totes les novetats

✏️ Tornada a l’escola: com serà el curs escolar 2022-23 a Catalunya?

Data d'inici del curs escolar 2022-23: així serà la tornada a l'escola

Com dèiem, el curs escolar enguany comença el 5 de setembre en el cas dels estudiants d'infantil i primària, mentre que els de batxillerat i cicles formatius o Formació Professional arriben a les aules per primer cop el 7 de setembre. Aquest avançament del curs, que es debat des d'inicis d'any i que finalment va ser aprovat pel Govern, ha suposat al seu torn diversos canvis en el calendari escolar 2022-23, que ha vist afectades vacances com les de Nadal, així com s'han modificat alguns dies de lliure disposició, que detallem a continuació.

De fet, les vacances de Nadal no només es modifiquen, sinó que s'amplien, ja que l'avançament del curs escolar suposa també una anticipació d'aquestes, que enguany comencen el 21 de desembre, en lloc del 22 com s'acostumava a fer. A més, els centres compten llavors amb un dia més de lliure disposició, quedant en 4 en comptes de 3, que han de distribuir entre els tres trimestres del curs escolar i que cada escola pot decidir com utilitzar.

Vacances de Nadal, jornada intensiva i novetats del curs 2022-23

També a causa de l'avançament del calendari, els centres educatius de Catalunya compten amb jornada intensiva durant el setembre, cosa que significa que totes les escoles, siguin públiques, concertades o privades, han de començar les classes a les 9 h i acabar-les a les 13 h, encara que els centres queden obligats a oferir activitats de lleure fins a les 16.30 h. Això ha provocat dificultats a l'hora de trobar monitors de lleure per cobrir aquesta franja horària de lleure en què queda prohibit fer classe lectiva.

I per si no hi hagués prou, el curs 2022-23 comptarà amb novetats com la gratuïtat d'Infantil 2 o P2, la reducció de ràtios a Infantil 3 o P3 i el nou currículum a primària, secundària i batxillerat, que aglutina mesures amb l'objectiu d'aconseguir un ensenyament més transversal i competencial, amb més flexibilitat entre assignatures. És a dir, que cada centre educatiu té més hores d'autonomia per decidir les matèries que vol potenciar -els alumnes també podran triar les assignatures amb més llibertat i sense itineraris tan marcats-, així com al batxillerat torna el terme "competencial", que pretén avaluar els alumnes per les seves capacitats comprensives envers els conceptes i la recerca d'informació, en comptes de la capacitat de memoritzar.