Per si els Jocs Mediterranis no estiguessin protagonitzant ja prous polèmiques amb pocs dies de vida, aquest matí encara se n'hi ha sumat una de nova: la vaga d'àrbitres de lluita internacionals. Denuncien que no se'ls han pagat les dietes d'allotjament i menjar que s'havien acordat.

Tot i no haver cobrat, els jutges van decidir realitzar la seva feina el primer dia de competició, però avui s'han plantat. Això ha provocat que la competició fins i tot s'hagi arribat a aturar completament en algun moment. En d'altres, només funcionava una de les dues pistes habilitades per a les lluites al Pavelló de Vila-seca. La situació s'ha traduït en un retard considerable en el programa previst.

En declaracions a TV3, l'àrbitra italiana Edith Doja denunciava un abandonament per part de l'organització, ja que des que van arribar a Tarragona, ara fa cinc dies, "ningú ens ha tingut en consideració". La dona s'ha mostrat preocupada perquè ja s'ha celebrat més de la meitat de la competició i no reben cap resposta ni informació sobre les dietes.

Per ara, els àrbitres s'estan fent càrrec de les despeses amb diners de la seva butxaca, uns 60 euros al dia, amb l'esperança que se'ls acabarà abonant. L'organització dels Jocs assegura que es tracta d'un "malentès" que intentaran resoldre al més aviat possible.

El problema seria degut a un canvi de criteris pel que fa als responsables d'aquestes despeses. En totes les edicions anteriors, el Comitè Organitzador era qui s'havia fet càrrec de pagar les dietes als àrbitres. En el cas de Tarragona, però, es va decidir que fos el comitè olímpic de cada país que pagués els seus àrbitres. En teoria, s'havia informat d'aquesta decisió a tots els països, però alguna cosa ha fallat, deixant a l'estacada diversos àrbitres.

Cadena de despropòsits

Sigui com sigui, la vaga s'afegeix a la llista de despropòsits al voltant dels Jocs Mediterranis que aquests dies estan omplint titulars. El més greu de tots ha estat l'atropellament d'un nen de cinc anys amb un cotxe oficial dels Jocs. El conductor, que triplicava la taxa d'alcoholèmia, va fugir, però el logotip dels Jocs i els testimonis van permetre identificar el vehicle.

Els Jocs també han deixat escenes entre ridícules i lamentables. Un “error de protocol” va fer que aquest dilluns no sonés La Marsellesa a l’hora de lliurar medalles i el públic francès va haver-ho de solucionar improvisant el seu himne. La següent ha estat aquest mateix matí, quan les nedadores dels 400 metres lliures han hagut de posar-se les medalles entre elles a falta d'autoritats.