L'any 2018 es va convocar la vaga feminista que va canviar radicalment el moviment a Catalunya i l'Estat espanyol. El gran èxit de la convocatòria va sobrepassar totes les expectatives i el moviment feminista va demostrar la seva força als carrers i deixant els llocs de treball. L'any 2019, es va tornar a convocar una vaga el 8 de març amb un seguiment considerable, però, hi haurà vaga pel 8 de març aquest 2023 també? Sí, un any més, amb motiu del 8-M, Dia Internacional de la Dona Treballadora, organitzacions feministes i sindicat han tornat a convocar aturades. 

🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació a Barcelona i totes les mobilitzacions

🟣 Manifestació del 8 de març de 2023 a Barcelona: recorregut i horari

Vaga pel 8 de març 2023 convocada per sindicats a Catalunya

Aquest any, el moviment feminista i sindicats com la Intersindical o la CGT han convocat una vaga amb motiu del 8 de març 2023. L'Assemblea 8M convoca la mobilització "contra el sistema cisheteropatriarcal racista i classista". Davant de la convocatòria de vaga alguns serveis han anunciat ja els seus serveis mínims.

🟣 Aquests són els serveis mínims per la vaga del 8 de març a Catalunya


🟣 Per què commemorem el 8 de març?

Per una banda, els serveis de bus, metro, tramvia, FGC i Rodalies han anunciat que mantindran un servei mínim del 85%, el qual serà de distribució irregular. Als hospitals la plantilla d'urgència treballarà al 100%, així com les unitats coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. Pel que fa al Banc de Sang i Teixits funcionarà amb el 50% de la plantilla. En l'àmbit de l'ensenyament, a infantil i l'educació primària comptaran amb dos docents per cada quatre aules i a la secundària un mestre per cada tres classes. Finalment, en els centres educatius públics i privats no universitaris i les llars d'infants han de tenir una persona de l'equip directiu. 

Manifestació del 8 de març a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona

L'Assemblea 8M ha convocat la manifestació aquest 8 de març a Barcelona, que comença a les 18.30 hores a plaça Universitat. Des d'allà, les manifestants recorreran Gran Via fins al passeig de Sant Joan i enfilaran el passeig de Lluís Companys fins a les portes del parc de la Ciutadella — on se celebrarà l'acte final de la mobilització. A banda, hi ha altres mobilitzacions convocades arreu del territori. Destaquen la manifestació de Lleida, convocada a les 18.30 hores a la plaça del 8 de març; la de Girona, a les 18.00 hores al carrer de Miquel Blay 1; i la de Tarragona, a les 12.00 hores a la plaça Imperial Tàrraco. 

Informació a l'hora de fer vaga pel Dia de la Dona

Qui vulgui fer vaga en marc del 8 de març ha de tenir en compte els passos a seguir. Per començar, per estar cobert legalment cal que la vaga estigui registrada, com és el cas de la vaga del 8 de març a Barcelona o València. En aquest cas hi ha drets que cal recordar. Per una banda, no és necessari avisar a l'empresa, tampoc es poden rebre represàlies per participar en la vaga. En el cas que es rebés una sanció o fos acomiadat cal deixar constància del desacord amb la decisió de la companyia per tal de poder prendre accions legals i fer que l'acabin sent accions nul·les.

Finalment, una pregunta freqüent en aquests casos és: la participació en la vaga impacta en la nòmina? Sí, l'empresa pot descomptar no només la retribució proporcional aquella jornada de treball, sinó que també la part proporcional de gratificacions extraordinàries.