El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, una jornada reivindicativa arreu del món. A Catalunya, hi ha convocats desenes d'actes, manifestacions i activitats feministes que pretenen denunciar les discriminacions que pateixen les dones i reflexionar sobre el 8-M. Perquè no et perdis cap esdeveniment, des d'ElNacional.cat t'expliquem què pots fer aquest 8-M a Catalunya, amb totes les protestes del Dia de la Dona a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, els seus recorreguts i horaris.
 

🟣 8 de març: Dia de la Dona, DIRECTE | Vagues, manifestacions i protestes a Barcelona i Catalunya


🟣 Guia del 8M a Barcelona: activitats i concentracions del Dia de la Dona
 

🏳️ Manifestació del 8M 2024 a Barcelona: horari i recorregut de la marxa del dia de la dona


🎵 29 cançons feministes per al Dia de la Dona que no podràs parar d'escoltar

 

Què fer aquest 8M a Catalunya: protestes, recorreguts i horaris

Aquests són els principals actes programats a les diferents ciutats de Catalunya:

Barcelona

La capital catalana serà un dels principals epicentres del moviment feminista aquest Dia de la Dona. Des d'Assemblea 8-M han convocat una protesta a les 18.00 hores, que començarà als Jardinets de Gràcia i avançarà fins a Arc de Triomf. Sota el lema 'Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis', fan una crida a celebrar "una jornada de vaga feminista de consum, de cures, laboral i estudiantil combativa, d’autoorganització feminista, antiracista, anticapitalista i anticapacitista".

Al matí, les estudiants també surten als carrers de Barcelona en el marc del Dia de la Dona. La concentració se celebrarà a la plaça Universitat a les 12.00 hores i avançarà pel carrer Pelai, la plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana i carrer Jaume, fins a arribar a la plaça Sant Jaume. Convocades pel Sindicat d’Estudiants clama que "la joventut estudiantil és en la seva majoria feminista, antifeixista, anticapitalista i internacionalista, i defensa els drets de les persones trans i del conjunt del col·lectiu LGTBI".

📢 Feliç Dia de la Dona: frases curtes i inspiradores per enviar per WhatsApp aquest 8-M
 

Lleida

El 8 de març a Lleida també serà una jornada plena de protestes i activitats. El dia a la capital del Segrià començarà amb un acte institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones a la plaça 8 de març a les 13.00 hores. Durant tot el dia hi ha organitzades diverses activitats participatives, conferències, tallers feministes en diferents punts de la ciutat per fer reflexionar a la població. Consulta el PDF amb tota la informació del 8-M a Lleida aquí.

A les 18.30 hores tindrà lloc la manifestació unitària del Dia de la Dona, organitzada per Marea Lila Lleida. La marxa començarà a la plaça Ricard Vinyes i recorrerà la rambla Aragó, Blondel, fins a la plaça St. Joan, on es farà la lectura del manifest. A les 19.30 hores, la Coordinadora 8M Lleida ha convocat una protesta alternativa a la plaça 8 de març. 

Girona

A Girona, la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista ha fet una crida a manifestar-se el 8 de març a les 18.00 hores a la plaça U d'Octubre. "Continuarem reivindicant que la lluita feminista és el moviment social més potent per liderar el camí en defensa dels drets de tota la classe treballadora i per la transformació de la realitat basada en un sistema capitalista i patriarcal, feixista, masclista, racista, homòfob, transfòbic i capacitista" asseguren.

8 m girona

Tarragona

Pel que fa a Tarragona, el 8 de març tindrà lloc la manifestació unitària del Dia de la Dona a les 12.00 hores a la plaça Imperial. Convocada per la plataforma 8M del Camp, marxaran sota el lema 'Fem de la ràbia revolució'. A les 18.00 hores del mateix dia també hi ha organitzada una concentració a la plaça del Mercat. Pel que fa als actes institucionals, davant l'Ajuntament de Tarragona es llegirà el manifest a les 13.00 hores, en un acte que comptarà amb una lectura dramatitzada de Realitats de les dones del món a l'Espai Jove Kesse. 

8 m tarragona
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!