Aquest 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora, hi ha convocada una vaga feminista a Catalunya. Sindicats com la Intersindical, la CGT o el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han fet una crida a fer aturades laborals, estudiantils, de cures i de consum, amb el suport d'entitats com l'Assemblea 8M, Ca la Dona o Xarxa Feminista, que també han animat a sumar-se a les manifestacions convocades. Aquesta aturada afectarà diferents sectors, com l'educatiu, el sanitari o el judicial. A continuació us expliquem quins serveis mínims ha decretat el Departament d'Empresa i Treball a Catalunya per la vaga del 8 de març.

🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació a Barcelona i totes les mobilitzacions

🟣 Manifestació del 8 de març de 2023 a Barcelona: recorregut i horari

Serveis mínims al transport públic pel Dia de la Dona

La conselleria de Treball ha decretat un 85% de serveis mínims al transport públic per la vaga feminista d'aquest 8 de març, que s'aplicaran durant tot el dia al metro, Ferrocarrils de la Generalitat, Rodalies, al TRAM, al bus urbà de Barcelona i als busos metropolitans, interurbans i altres busos urbans. Pel que fa al servei de transport escolar, es manté el funcionament habitual per a centres d'educació infantil i primària que no tinguin alternativa de transport públic. 

🟣 Hi ha vaga el 8 de març de 2023 pel Dia de la Dona a Catalunya?
 

Educació: serveis essencials pel 8-M

En el sector educatiu, el Govern ha establert que cada centre ha de comptar amb la presència d'una persona de l'equip directiu, sigui directora, cap d'estudis o un membre de la coordinació pedagògica del centre, durant la vaga del 8 de març. A més a més, ha indicat que hauran de treballar dos professors per cada quatre classes d'infantil i primària i un docent per cada tres grups d'ESO. En el cas d'escoles bressol i de centres d'educació especial, així com menjadors i serveis de cuina escolars, han demanat la presència del 50% dels treballadors.

Quins són els serveis decretats pel sector sanitari?

Pel que fa a l'àmbit sanitari, la Generalitat ha decretat que es garanteixi el desenvolupament habitual de les tasques relacionades amb el servei d'urgències; de les unitats especials, com la de cures intensives (UCI) i la de parts, i del circuit assistencial de la covid-19, entre d'altres. En l'ordre emesa, es detalla que també "s'haurà d'atendre" l'activitat quirúrgica inajornable i els tractaments urgents de radioteràpia i quimioteràpia durant la jornada de vaga feminista. Pel que fa a la plantilla dels centres d'assistència extrahospitalària haurà de comptar amb un 25% del seu personal. En referència a l'atenció telefònica d'urgències, els serveis mínims establerts són del 85% d'efectius, mentre que en el cas del transport sanitari, com les ambulàncies, no s'ha dictat un percentatge de serveis essencials, encara que la conselleria exigeix que sigui el necessari per garantir l'atenció de les urgències i la realització de proves urgents. També s'haurà de mantenir el servei a les farmàcies de guàrdia.

Serveis mínims pel 8 de març als mitjans de comunicació, bombers i jutjats

El Departament de Treball també ha establert els serveis mínims en l'àmbit judicial per la vaga del 8 de març. Els jutjats que es trobin de guàrdia hauran de comptar amb el 100% dels "efectius adscrits a cada tipus de guàrdia", mentre que els jutjats de pau hauran de tenir mínim un funcionari a cada centre. Pel que fa al cos de Bombers, caldrà garantir el "mínim dels torns del personal" adscrit als parcs, encara que, en cas d'emergència, "els serveis mínims passen a ser de tot el torn de guàrdia". D'altra banda, la ràdio i la televisió públiques, Catalunya Ràdio i TV3, hauran d'oferir el 50% del contingut informatiu tradicional i garantir l'emissió de nova informació en cas d'emergència durant el Dia de la Dona Treballadora.