El 8 de març se celebra el Dia de la Dona, una jornada que es commemora la lluita per la igualtat de gènere i els drets de totes les dones. Aquest reivindicatiu dia, cada any, s'omple de concentracions i activitats de tota mena a Barcelona. Des de conferències, exposicions fins a activitats musicals, passant també per cinefòrums, tot organitzat amb l'objectiu de reflexionar sobre el paper de la dona i el gènere a la societat. Perquè no et perdis cap esdeveniment d'aquest Dia de la Dona 2024 a la capital catalana, et portem una guia del 8-M a Barcelona, amb les principals activitats i concentracions.

🟣 Manifestació del 8M 2024 a Barcelona: horari i recorregut de la marxa del dia de la dona
 

🏳️ Què fer aquest 8M a Catalunya: protestes, recorreguts i horaris del Dia de la Dona

 

Guia del 8-M a Barcelona: activitats i concentracions pel Dia de la Dona

Concentracions i manifestacions

El 8-M és dia de protesta arreu del món. Catalunya no n'és una excepció i Barcelona acull diverses manifestacions en defensa dels drets de la dona. Com ja és habitual, les estudiants sortiran al carrer aquest 8 de març, en una concentració convocada a la plaça Universitat a les 12.00 hores, que avançarà pel carrer Pelai, la plaça Catalunya, carrer Fontanella, Via Laietana, carrer Jaume i acabarà a la plaça Sant Jaume. Convocada, pel Sindicat d’Estudiants, pretén demostrar que "la joventut estudiantil és en la seva majoria feminista, antifeixista, anticapitalista i internacionalista, i defensa els drets de les persones trans i del conjunt del col·lectiu LGTBI". A banda de reivindicar el feminisme, la manifestació estudiantil també serà una mostra de suport a la població palestina. 

A la tarda, Assemblea 8-M ha convocat una protesta que fa una crida a les "dones, lesbianes i trans" a estar "dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis". A les 18.00 hores hi haurà una marxa que avançarà des dels Jardins de Gràcia fins a Arc de Triomf, lloc on se celebrarà l'acte final. 

Activitats pel 8-M: teatre, música, cinema i altres esdeveniments

Durant el Dia de la Dona, Barcelona és escenari també de desenes d'activitats amb to reivindicatiu. Molts centres cívics i entitats han organitzat una jornada festiva amb esdeveniments especials aquest 8-M i, a continuació, us deixem algunes de les propostes:

  • Al Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts, es farà la projecció de Re:cycle of the pinguindrum 1 i 2, una pel·lícula que aborda la història d'una noia amb una malaltia terminal que se salva de la mort gràcies a un estrany esperit amb forma de pingüí, a canvi que els germans busquin un objecte conegut com el Penguin Drum. Es podrà el divendres 8 de març de 17.45 h a 22.30 hores i l'entrada és gratuïta, encara que es requereix inscripció prèvia.
  • Zumba al Mercat del Carmel. Per celebrar el dia de la dona han organitzat una activitat de ball gimnàstic a la plaça del mercat del Carmel, que tindrà lloc divendres 8 de març a les 18.30 hores. Es tracta d'una activitat completament gratuïta i amb un obsequi per a tots aquells que hi participin.
  • Cinefòrum del dia de la dona. Al Casal de Gent Gran de la Verneda Alta, es visualitzarà la pel·lícula Figuras ocultas i es farà un petit diàleg sobre alguns aspectes relacionats amb el paper de la dona. Aquestes activitats es faran el divendres a les 10.30 h i a les 16.30 h.
  • Espectacle i concert Veus de Dones. Al Casal de Barri Verdun, dijous a les 18.00 hores es farà un espectacle musical a càrrec de Xerinola, amb cançons que posen els drets de les dones al centre. Després, també es podrà escoltar la veu de la cantautora colombiana Sara Aldana, que barreja sons llatins, jazz i afro.
  • Festa de Ca la Dona. L'espai d'acció feminista Ca la Dona ha organitzat la 'Festa del 8 de març', un esdeveniment "no mixt", adreçat "a dones lesbianes i trans". L'objectiu, segons expliquen, és "guanyar-nos el dret a l’alegria i al plaer juntes, i més en un context on ens desborden, ens trenquen i ens aïllen les violències de les precarietats, les fronteres i els genocidis". "Trobar-nos, abraçar-nos, ballar, riure’ns juntes també és forma de protesta", reivindiquen. Així, a les 20.30 hores d'aquest dissabte 9 de març començarà aquesta festa a Paral·lel 62, plena d'actuacions musicals. Les entrades amb reserva prèvia tenen un preu de 3 euros.

Exposicions pel 8-M

  • Feminismes reunits. El Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu acull una exposició basada en el joc Juegos Reunidos, amb preguntes i respostes per posar a prova els teus coneixements sobre pensament i pràctica feminista, història de les dones, diversitat sexual, cultura en femení, activisme... L'objectiu és divertir-se, sense deixar de banda el caràcter reivindicatiu que caracteritza el 8 de març. L'exposició s'inaugura aquest 6 de març i estarà oberta al públic el dimarts, dimecres, divendres i dissabte de 16.00 h a 22.00 h, mentre que els dijous l'horari serà de 10.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 22.00 h.
  • Cultura literària de dones. Es tracta d'una exposició de llibres escrits per dones i recomanacions literàries, que vincula dos dels projectes comunitaris del Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris, l’espai familiar i l’intercanvi de llibres, des d’una visió feminista. Comença el 4 de març i acaba el 8 de març, i es pot visitar de dilluns a divendres de 10.30 h a 13.30 h i de 16.00 h a 20.00 h.
  • Dones mar endins. Fils i nusos d’un relat invisible. El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta proposta de recerca artística amb l'objectiu de donar visibilitat a les dones a l'exposició permanent, amb motiu del Dia de la Dona. Per això, es podrà veure un nou conjunt d'imatges de l'arxiu fotogràfic del museu han estat brodades per la fotògrafa Tatiana Donoso, aportant un relat íntim i sensible a les fotografies a través d'una tècnica associada tradicionalment a les tasques de les dones, el brodat. L'exposició està oberta al públic cada dia de 10.00 h a 20.00 h i el preu de l'entrada general serà de 10 euros, mentre que la reduïda 5.
  • Francesca Bonnemaison: Educadora de ciutadanes. El Centre Cívic Sant Martí acull una exposició sobre la figura de la pedagoga Francesca Bonnemaison i Farriols (Barcelona, 1872- 1949) en el 150 aniversari del seu naixement. Elaborada per Dolors Marin Silvestre, comissària de l’Any Francesca Bonnemaison i Emma Termes, disseny gràfic, es tracta d'una col·laboració amb l'Institut Català de les Dones. És visitable de dilluns a divendres de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 21.00 h. Els dissabtes, de 10.00 h a 13.30 h.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!