El pròxim 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, que aquest any porta per lema 'Finançar els drets de les dones per accelerar la igualtat'. Aquest lema emfatitza la importància d'assegurar el finançament adequat pels drets de les dones com un medi essencial per aconseguir la igualtat de gènere en l'àmbit global. Tens previst participar en la manifestació del 8M a Barcelona per unir-te a aquestes reivindicacions? Te'n donem tots els detalls. 

🔴 8 de març: Dia de la Dona 2024, DIRECTE | Manifestacions avui del 8-M a Barcelona i Catalunya
 

📣 Guia del 8M a Barcelona: activitats i concentracions del Dia de la Dona
 

🎵 29 cançons feministes per al Dia de la Dona que no podràs parar d'escoltar

 

Manifestació 8M a Barcelona de l'Assemblea 8M: hora i recorregut 

L'Assemblea 8M ha convocat una jornada de vaga el pròxim 8 de març del 2024 i una manifestació a Barcelona el mateix dia a les 18 hores, que començarà al passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a l'Arc de Triomf. 

Enguany el lema escollit per l'Assemblea 8M per commemorar la diada és "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis" amb l'objectiu de reforçar el compromís d'assenyalar els tres eixos de violència que travessen les nostres vides: les precarietats, el règim de fronteres i els genocidis. 

📱 Feliç Dia de la dona: frases curtes i inspiradores per enviar per WhatsApp aquest 8M
 

Manifestació 8M a Barcelona dels estudiants: hora i recorregut 

L’alumnat també està convocat a una manifestació d’estudiants a Barcelona. La protesta començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat, sota el lema 'Ens continuen matant i violant, prou de negar la violència masclista'. La marxa farà el recorregut habitual des de la plaça Universitat, passant pels carrers de Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer la Fontanella, la Via Laietana i la plaça Sant Jaume, on finalitzarà el recorregut

👨🏻‍🎓 Vaga d'estudiants del 8M a Barcelona i Catalunya: horaris i manifestacions
 

Altres activitats el 8M a Barcelona pel Dia Internacional de la Dona 

A banda de la clàssica manifestació del 8M a Barcelona, s'han organitzat diverses activitats per a celebrar el Dia Internacional de la Dona a la capital catalana. Aquestes són les més destacades: 

 • Exposició 'El meu cos: el meu permís'. Del 01/03/2024 al 28/03/2024 al Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitxaminada en femení.
 • Concentració amb el lema 'Pel Dia Internacional de les Dones treballadores' a la plaça Sant Jaume.
 • Projecció "Re:cycle of the pinguindrum 1 i 2" al Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts.
 • Exposició 'Art i dona: La dona, llums i ombres'. Del 27/02/2024 al 16/03/2024 al Centre Cívic Cotxeres de Sants - Sala d'Exposicions Lluïsa Franch.
 • Exposició 'Feminismes reunits'.  Del 06/03/2024 al 21/03/2024 al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu.
 • Exposició 'Les dones que pinten'.  Del 05/03/2024 al 27/03/2024 al Centre Cívic Can Deu.
 • Seminari 'El paper de la dona en l'art: Pintora, model, amant' al Centre Cívic Navas.
 • 8M Dia Internacional de la Dona Treballadora: Concurs de dibuix infantil 'Dones que deixen emprenta'. Del 01/03/2024 al 08/03/2024 al Centre Cívic La Sedeta. 
 • 8 de març. Dia Internacional de les Dones: Cinefòrum del dia de la dona al Casal de Gent Gran de la Verneda Alta. 
 • Concentració amb el lema "8 de març, Dia de la Dona Treballadora" a la Pl. Sant Jaume. 
 • Cicle aDONA't: Exposició col·lectiva 'La màquina sensible i les polítiques de l’amor' del 01/03/2024 al 31/03/2024 al Centre Cívic El Coll - La Bruguera. 
 • Taller 'Dona i Igualtat' al Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán. 
 • 8 de Març Dia Internacional de les Dones: Talller 'Dones sàvies' a l'Aula Ambiental de la Casa de l'Aigua de Trinitat Nova. 
 • Dia Internacional de les Dones: Exposició 'Drets humans de les dones de Mizque a través de la fotografia participativa'. Del 01/03/2024 al 29/03/2024 al Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán. 
 • 8 de març. Dia Internacional de les Dones: Concert "Tot allò que no vam dir. No ho sabíem, però ja havíem plorat plegades" al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.
 • Taller monogràfic 'El paper de la dona en l'art' al Centre Cívic La Sagrera La Barraca. 
 • 8 de març. Dia Internacional de les Dones: Exposició 'La força de l'ecofeminisme'. Del 01/03/2024 al 31/03/2024 a l'Espai Jove Palau Alòs. 
 • Exposició 'Transformando la historia a través de hilo y aguja'. Del 04/03/2024 al 22/03/2024 al Casal de Barri Diagonal Mar. 
 • Exposició 'Dones, mirades, actituds'. Del 06/03/2024 al 03/04/2024 al Centre Cívic Sant Andreu - Sala d'Exposicions. 
 • 8M Dia Internacional de les dones: Mural col·lectiu al Casal de Barri Can Carol. 
 • 8M Dia Internacional de les Dones: Paradeta Dia de la Dona al Casal de Barri Diagonal Mar.
 • Cicle aDONA't 2024: Exposició "Mares, àvies, germanes i amigues". Del 01/03/2024 al 31/03/2024 al Centre Cívic El Coll - La Bruguera. 
 • Exposició 'Dones grans, grans dones'. Del 04/03/2024 al 28/03/2024 al Casal de Barri Verdun C Luz Casanova 4 (Nou Barris). 
 • "Barnasants" 29è Festival de Cançó d'Autor de Barcelona: Concert "Paula Domínguez" al Centre Cívic Casinet d'Hostafrancs. 
 • Exposició "12a mostra d'art en femení". Del 02/03/2024 al 23/03/2024 al Centre Cívic Torre Llobeta. 

Per què se celebra el Dia Internacional de la Dona cada 8 de març

El Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març, reconeix la lluita històrica de les dones per la igualtat i els seus drets laborals. Originant-se amb les manifestacions obreres a principis del segle XX, aquest dia es va consolidar quan l'ONU el va reconèixer l'any 1975. La data commemora les accions de dones arreu del món, especialment a Europa i els EUA, reclamant millores laborals, el dret al sufragi, i la igualtat de gènere.

La Revolució Russa de 1917 va ser clau per establir el 8 de març com a data simbòlica, quan les dones russes van protestar per "pa i pau" en una data que coincidia amb el 8 de març en el calendari gregorià, tot i que en el calendari julià era el 23 de febrer. Els orígens del dia estan fortament vinculats al moviment obrer, tot i que amb el temps ha passat a simbolitzar una lluita més àmplia per la igualtat de gènere. 

8M a Barcelona: lectura del manifest

Per primera vegada, l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una lectura del manifest per la lluita feminista. L'acte institucional tindrà lloc el 8 de març a les 9 del matí a la Plaça Sant Jaume i anirà acompanyada del desplegament d'una lona amb la imatge de la campanya del 8M de l'Ajuntament de Barcelona, que aquest any porta per lema "Trenquem el sostre de vidre", en referència a totes les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones en tots els àmbits i de manera estructural només pel fet de ser-ho.

Aquest fenomen s'observa particularment en camps com la ciència, tecnologia i l'àmbit acadèmic, on sembla existir un “sostre de vidre” que obstrueix el seu progrés. Sota el lema "Trenquem el sostre de vidre, perquè les nenes d'avui siguin les líders de demà", la campanya d'aquest any apunta a desmantellar les barreres invisibles que frenen les dones.

Malgrat els avenços, les posicions de lideratge tant al sector privat com al públic segueixen dominades per homes, relegant dones a rols de menor qualificació, fins i tot en professions tradicionalment femenines. La iniciativa de l'Ajuntament destaca estadístiques preocupants: només el 24% del sector investigador està liderat per dones, amb prou feines hi ha 2 rectores a les 8 universitats de Barcelona, i un escàs 23,44% dels llocs clau en tecnologies de la informació estan ocupats per dones.

La campanya aborda la segregació sostinguda per estereotips de gènere i models de lideratge obsolets, que comporten una bretxa salarial, feminització de la pobresa, pèrdua de talent femení, manca de referents en posicions de lideratge i riscos psicosocials per a la salut de les dones. Es proposa així incentivar la presència femenina en tots els àmbits laborals, promovent que les nenes d'avui es converteixin en investigadores, rectores, directores de cinema i CEO.

8M a Barcelona per barris i districtes

L'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sèrie d'actes commemoratius en diversos barris sota el lema "Trenquem el sostre de vidre", amb l'objectiu de lluitar contra la segregació i fomentar l'empoderament femení en l'àmbit professional.

 • A Ciutat Vella, el 8 de març, entre les 18.30 i les 22.30 hores, la façana de la seu del districte serà il·luminada de color lila per celebrar el Dia de la Dona, a la plaça de Vicenç Martorell.
 • Nou Barris acollirà un esdeveniment el 15 de març, de 18.00 a 20.00 hores, on es farà una lectura del manifest feminista, seguit d'una performance i una taula rodona que repassarà la història del moviment feminista, a la Sala de Plens de la seu del Districte.
 • Sarrià - Sant Gervasi celebrarà dos esdeveniments; el primer, el 9 de març a les 18.30 h, serà una lectura del manifest del 8M i una mostra d'entitats del districte a la Plaça del Consell de la Vila. El segon, el 16 de març a les 14.00 h, consistirà en un dinar de carmanyola, lectura de manifests, activitats i una cremada de les Diablesses a la Porta de Sarrià.
 • Les Corts organitza una il·luminació de la façana de la seu del districte el 8 de març, de 18.30 a 22.00 hores, a la plaça de Comas.
 • L'Eixample celebrarà un cercle de dones el 9 de març d'11.00 a 14.00 hores, amb parlaments institucionals i el manifest del 8M, a més d'actuacions i una exhibició de ball, al pati de la Casa Elizalde.
 • Sants-Montjuïc oferirà una àmplia gamma d'activitats culturals i comunitàries relacionades amb el Dia Internacional de les Dones.