Una vacuna experimental d'ARNm desenvolupada a la Universitat de Florida, en una investigació que lidera el bioquímic espanyol Héctor Méndez, ofereix resultats esperançadors en el tractament de pacients adults amb glioblastoma, un agressiu i letal tipus de tumor cerebral. Quatre pacients amb aquesta afecció han estat subjecte de prova en el primer assaig clínic en humans d'aquesta vacuna i han aconseguit viure fins a un 50% més del temps esperat pels metges. La vacuna reprograma el sistema immunitari per atacar el tumor, que augura una supervivència mitjana d'uns 15 mesos en els diagnosticats i que habitualment es tracta amb cirurgia, radiació i quimioteràpia.

Els resultats de l'assaig clínic s'han publicat aquest dimecres a la revista Cell. Les proves s'han fet en malalts terminals, la primera vegada que es prova aquesta vacuna en persones, i a partir d'ara s'inicia un període de més proves en humans d'aquesta descoberta. El mateix estudi, però, també mostra com una desena de gossos amb un càncer cerebral terminal als quals se'ls va subministrar la vacuna van viure una mitjana de 139 dies, quan la mitjana de supervivència després del diagnòstic sol ser d'entre 30 i 60 dies. Prèviament, també s'havia provat en ratolins i ara es començarà a assajar en una fase primerenca en pacients pediàtrics.

Vacuna personalitzada amb ARN del pacient

Per elaborar la vacuna, els científics responsables de l'estudi han emprat la tecnologia d'ARNm i nanopartícules de lípids, similar a les vacunes de la pandèmia de la covid, però amb les particularitats d'utilitzar les cèl·lules tumorals pròpies del pacient per personalitzar la vacuna i la injecció de grups de partícules. En els assajos, la vacuna es va personalitzar per a cada pacient, amb l'objectiu d'aprofitar al màxim els seus respectius sistemes immunitaris. En concret, als pacients se'ls va extreure material genètic d'ARN del tumor i després es va embolicar en ARN missatger per dirigir-lo al sistema immunitari. D'aquesta forma, la vacuna, que s'administra per via intravenosa, és capaç d'estimular una resposta ràpida, en menys de 48 hores, envers el tumor.

Ara, ampliar pacients i provar en pediatria

Després d'aquest primer assaig clínic satisfactori en persones adultes, ara el següent pas que faran els científics és un assaig molt més ampli, amb 24 pacients adults i pediàtrics, amb els quals es vol validar i ampliar resultats. Després, en la segona fase d'experimentació, es farà un assaig amb 25 pacients infants. L'objectiu abans és estimar una dosi òptima i segura i minimitzar qualsevol potencial efecte secundari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!