El curs escolar 2020-2021 "es reprendrà amb normalitat". Així ho ha exposat el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès. Malgrat tot, ha detallat que serà "excepcional" perquè "ens trobem en una emergència educativa i hem de situar els alumnes al centre". Precisament per això, en una roda conjunta al costat dels consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Salut, Alba Vergés, Aragonés ha informat que per al curs vinent es farà una inversió extraordinària de 370 milions d'euros, 233 dels quals aniran destinats a incorporar personal docent i no docent. S'espera, d'aquesta manera, incorporar uns 5.000 professionals més.

pere aragones captura

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant la roda de premsa / Captura Youtube Educació

Per intentar fer front a possibles rebrots i confinaments, uns 103 milions d'aquest paquet es destinaran als recursos tecnològics. L'objectiu principal és la transformació de les escoles.

Aragonès ha posat de manifest que les escoles s'han hagut d'adaptar en un temps rècord. "Els serveis públics no estaven preparats per fer una conversió en 24 hores". Així, ha remarcat que les "crisis també són una oportunitat". I tot i que la inversió tecnològica es volia fer de manera progressiva, la situació d'emergència ha obligat a canviar els plans. 

Els tres elements bàsics del curs 2020-2021

En el seu torn, Vergés ha remarcat que el curs es podrà reprendre en condicions "de pràctica normalitat" a partir de tres elements bàsics: hàbits higiènics, grups estables de convivència i detecció precoç de casos. Tot i que la circulació comunitària del virus es manté, la consellera ha remarcat que ara se saben més coses del virus.

Entre altres coses, "menys d'un 1% de proves PCR confirmades corresponen a més petits de 15 anys i només un 8% té menys de 30 anys". Per tant, "la càrrega viral és més baixa que en les persones adultes. Un 99% té un quadre lleu o asimptomàtic". 

alba verges captura

Consellera de Salut, Alba Vergés / Captura Youtube Educació

D'aquesta manera, ha subratllat que el tancament de les escoles s'havia de fer amb la informació que es tenia en aquell moment. Ara però, les dades demostren que abaixar la persiana "va tenir un impacte poc rellevant en el curs epidemiològic". 

Què són els grups de convivència estables?

"L'escola és, per als nens, la segona família", ha comentat Bargalló. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que el pitjor que li ha pogut passar a la canalla ha estat el trencament amb l'escola.

La creació de grups de convivència farà que els nens puguin anar sense mascareta. "La unitat de convivència sempre serà la mateixa. Els mateixos alumnes i els mateixos professors que podran tenir contacte directe sense mascareta".

josep bargallo captura

Conseller d'Educació, Josep Bargalló / Captura Youtube Educació

En el cas que hagi de venir un altre professor o especialista que no hagi de tenir contacte diari amb aquest grup, sí que s'hauran de prendre les mesures de protecció, com la mascareta i la distància de seguretat.

Què passa si un infant té coronavirus?

Un dels dubtes que més fàcilment poden aparèixer en relació amb els grups de convivència és què passaria en un hipotètic cas de positiu dins de la unitat. En aquest cas, la consellera de Salut ha insistit que tot el grup haurà de fer quarantena.

D'aquesta manera, ha insistit en el fet que, davant de possibles símptomes, les famílies no enviïn els nens a l'escola així com tampoc si s'ha mantingut contacte amb un possible cas de coronavirus

L'arribada de nous professionals

Segons l'anunci que ha fet el Govern, es contractaran uns 5.000 professionals, docents i no docents. Aquest personal s'incorporarà al centre a partir del dia 1 de setembre, però els centres educatius ja sabran a finals de juliol quants professors nous tindran de cara el curs vinent.

Segons Bargalló, a partir d'aquest dilluns mateix es començaran a negociar amb els sindicats les condicions que tindran els professors.