El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia Superior de Catalunya contra l'exconseller de la Presidència i diputat de JxCat Jordi Turull i la seva dona, Blanca Bragulat, per un delicte d'insolvència punible. Segons el ministeri públic, el presumpte delicte s'hauria comès quan Turull es va desprendre d'una "part important" del seu patrimoni i el va deixar sota la titularitat de la seva dona. L'alt tribunal català s'ha declarat competent per admetre a tràmit la querella, atès que Turull és aforat per la seva condició de diputat, i perquè hi veu indicis de la comissió d'un delicte.

El tribunal, en la interlocutòria d'admissió a tràmit, considera que hi ha indicis que la transmissió de béns que Turull va fer a la seva dona en un moment en què el seu procés judicial per "delictes greus" era "imminent", està "indiciàriament dirigit" a "dificultar o retardar l'efectivitat de les mesures cautelars que poguessin disposar-se en contra seva".

Tot i això, segons van manifestar fonts de JxCat quan la fiscalia va presentar la seva querella, Turull argumenta que va decidir donar part dels seus béns a la seva dona quan se li van diagnosticar unes apnees molt severes, que l'obliguen a dormir sempre amb una màquina d'oxigen, a risc de mort sobtada.

Segons la querella de la fiscalia, Turull va tenir una "significativa i important participació" en el procés independentista, pel qual està empresonat des del març. Al mes de juny, quan Turull encara era portaveu de JxSí al Parlament, tenia el 100% de la propietat d'un habitatge comprat l'any 1994 a Parets del Vallès i valorat en 84.452 euros, on vivia la família. A més, tenia el 50% d'un compte corrent amb la seva dona amb un saldo de 107.594 euros.

El fiscal considera que, "amb l'evident propòsit i finalitat d'intentar eludir el futur embargament del seu patrimoni, a conseqüència dels procediments judicials que poguessin seguir-se contra ell" derivats del procés d'independència, Turull es va "concertar" amb la seva esposa, amb qui està casat en règim de separació de béns, per "desprendre's de la major part del patrimoni immobiliari i actius financers, i aparentar una situació d'insolvència".

"En execució d'aquest pla preconcebut", el 8 de juny el matrimoni va signar una escriptura pública de donació en una notaria de Barcelona. En l'escriptura es deia que Turull feia donació pura i simple a la seva esposa de la meitat indivisa de l'immoble del qual era propietari al 100%, o sigui 42.226 euros. També va donar l'import de la seva meitat del compte corrent, o sigui 53.797 euros. De fet, el 19 de maig anterior s'havia donat de baixa com a titular d'aquell compte corrent. D'aquesta manera, es va desprendre de més de 96.000 euros.

Per això, el fiscal considera tots dos membres del matrimoni, tot i que la dona només com a cooperadora necessària, d'un delicte d'insolvència punible, castigat amb penes de presó d'un a quatre anys. El fiscal acompanya a la querella un informe de l'Agència Tributària

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat