Conflicte de drets. El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit admetre a tràmit els recursos d'empara promoguts per persones ancianes i familiars de menors d'edat contra la decisió judicial de vacunar-los de la Covid-19, segons s'ha comunicat aquest dimecres. El tribunal entén que "aquests recursos plantegen un problema que afecta el principi d'igualtat, al dret fonamental a la integritat física i moral, al dret a la protecció de la salut i a la intimitat personal i familiar " sobre el qual no hi ha doctrina constitucional. El debat sobre la prioritat de drets individuals (antivacuna) davant els col·lectius (garantir la salut de la majoria poblacional) arriba a dues setmanes de l'inici de la vacunació de la quarta dosi contra la Covid-19, programada pel govern espanyol.

Així mateix, el Tribunal Constitucional considera que "l'assumpte creat en aquests recursos d'empara transcendeix del cas concret perquè planteja una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social". S'indica que per als recurrents, la inoculació d'un medicament en fase experimental ha de tenir sempre caràcter voluntari i, per tant, les resolucions judicials que els obliguen a vacunar-se són contràries als drets fonamentals reconeguts no només a la Constitució, sinó també als convenis i tractats Internacionals, s'indica.

Els resultats de les vacunes

No obstant això, els resultats de la vacunació contra la Covid-19 s'ha demostrat clau per aturar la gran mortalitat a tot el món, segons estudis i anàlisis recents. Les dades oficials del Ministeri de Sanitat són clares: 13,3 casos de contagi s'han notificat en l'Estat espanyol i el total de morts és de 113.279 persones, principalment persones grans, des que es va iniciar pandèmia, el març de 2020. A Catalunya s'informa que fins ara s'han detectat 2,63 milions de casos i de morts 20.492 persones.

A més, la campanya de vacunació de la quarta dosi anticovid per a majors de 80 anys i en residències començarà el pròxim 26 de setembre, segons l'acordat per la Comissió de Salut Pública, que també ha fixat el 17 d'octubre com a arrencada per a la vacuna de la grip. En un comunicat, el Ministeri de Sanitat anunci la setmana passada que ja es rebrà la primera tanda de dosi de vacunes adaptada a la variant Ómicrom que es distribuiran a totes les comunitats i ciutats autònomes.

El debat jurídic obert ara pel TC és important, però amb quatre càrrecs pendents de renovar, obre un nou front al govern de Pedro Sánchez.