Hi ha dates que ens marquen o ens recorden un fet en qüestió. En el cas del Pau Navarro, una de les dates que no podrà esborrar de la memòria serà la del passat 17 de setembre, quan, de camí a Girona, un accident de cotxe li va canviar la vida.   

Pau: “Malauradament, t’han de passar coses greus perquè t’adonis del que tens”

Patir un càncer o tenir un accident de trànsit són dues de les principals causes de mortalitat a Catalunya. En el primer cas, és l’atzar, la genètica o l’estil de vida que determina si es desenvoluparà ―o no― un tumor al cos humà. Pel que fa a l’accidentalitat, és l’estat i els sentits del conductor el que juga un paper fonamental a l’hora d’evitar un possible accident. Malgrat tot, hi ha qui no ho pot evitar, i per això ens preguntem: com ho viuen aquells que els toca patir-ho? 

Sigui per mala sort o bé per atzar, el Pau i molts altres testimonis han viscut situacions on, per poc, podrien haver perdut la vida. Tot i això, segueixen vius i ho poden explicar i són considerats, tots ells, supervivents que han tornat a néixer.

Sobreviure i tornar a la vida: l’Institut Guttmann  

Per conèixer de prop la història d’algú que ha patit el procés de tornar a néixer després d’una mala experiència, ens endinsem en un dels centres més ben valorats en la rehabilitació integral de les persones afectades per lesions de caràcter greu: l’Institut Guttmann, un referent internacional en neurorehabilitació.

L’Institut Guttmann és un hospital especialitzat en el tractament medicoquirúrgic i en la rehabilitació integral de tots els pacients que pateixen alguna lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o qualsevol altra discapacitat d’origen neurològic. La neurorehabilitació té un paper fonamental per aconseguir el grau més alt d’autonomia possible, la recuperació de l’autoestima i una inclusió social activa i satisfactòria del pacient, una vegada es recupera del xoc que li ha produït l’accident o la malaltia en qüestió que l’ha portat a estar ingressat en el centre mèdic.

Pau Navarro, un autèntic cas de superació

30 de gener, Badalona. Són les 10 del matí i en una sala d’estudi de l’Institut Guttmann ens trobem amb el Pau, un jove granollerí de 19 anys, que ens explica com era la seva vida fins al passat setembre del 2018. “Tot just començava a estudiar Història a la UAB, jugava a handbol, en el segon equip i feia alguns entrenaments en el primer. Tenia la meva rutina, com qualsevol altre jove”.

El 17 de setembre, el Pau va ingressar d’urgència a l’Hospital de la Vall d’Hebron amb lesions de caràcter molt greu després de patir un accident de cotxe, de camí a Girona, que li va canviar per complet la vida.

El Pau no va perdre la consciència en cap moment, de fet, recorda com van arribar els bombers i el van treure del cotxe: “Estava destrossat i l’ambulància em va portar directament a urgències del Vall d’Hebron”. Recordant l’accident, el Pau explica: “És un xoc i en aquell moment no era conscient del que havia passat ni que se m’havien mort dos amics”. Sobre el diagnòstic, el jove explica com va assabentar-se que no tornaria a caminar.

Per sort, el Pau podrà tornar a tenir una vida autònoma gràcies a l’experiència i a la professionalitat de tot el personal del Vall d’Hebron i de l’Institut Guttmann, que l’acompanyen en un dels moments més complicats que ell recorda.

Ell mateix explica que aquesta situació, d’entrada, “costa d’assimilar, tu intentes moure les cames, tens la il·lusió que tornaran a funcionar, a veure si sona la flauta i podré tornar a caminar, però aquest moment no arriba”.

Pau: “No em podia queixar, acabava de perdre dos amics, tenia la sort d’estar viu”

La doctora María Pilar Sainz, especialista en Neurologia, va ser qui des d’un primer moment va portar el cas del Pau. La neuròloga explica quina és la lesió del jove i confessa que molts dels pacients que reben al centre mèdic són afectats d’accidents de cotxe i moto.

Doctora Sainz: “El grau de maduresa en relació a l’edat del Pau és impressionant, a tots els companys i a mi personalment ens ha cridat molt l’atenció”

La doctora Sainz detalla que “l’actitud és molt important en tots els processos de rehabilitació” i insisteix: “Amb ell, costa molt poc treballar, ja que està interessat a recuperar-se i això facilita molt la nostra feina”. A la vegada, la neuròloga destaca que “el factor psicològic és molt important per poder arribar a portar una vida el més activa possible i poder-se incorporar de nou a la societat”.

Finalment, la doctora confessa quin és el moment més dur i complicat per a un pacient que passa per l’Institut Guttmann:

L’actitud, l’entorn i les ganes de sortir-se’n són fonamentals per superar una situació com la que va viure el Pau, qui, de ben segur, ben aviat portarà una vida autònoma.

Una campanya de sensibilització impactant

Un total de 185 persones van morir el 2018 a les carreteres catalanes i 1.180 a tot l’Estat. El fet de poder prevenir aquests accidents i, en conseqüència, les morts que any rere any se segueixen produint, fa que la sensibilització i l’educació viària es converteixin en un factor clau.  

Un 80% dels accidents de trànsit es poden evitar

Sota el lema “Mistakes” (errors), l’espot pretén que l’espectador reflexioni sobre l’excés de velocitat, perquè un simple error et pot portar a perdre la vida. La campanya publicitària elaborada pel govern de Nova Zelanda, acaba amb una afirmació contundent: “Els altres cometen errors”. I és que a la carretera, s’hi ha d’estar amb els cinc sentits per un mateix, i també per la resta.